Adana Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Güncellenme : 14.05.2022 15:56:47
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaTürkiye'de bulunan önemli müzelerden biri olan ve içinde eski Misis Mozaik Müzesi arşivini de bulunduran Adana Arkeoloji Müzesi (Adana Etnografya Müzesi), Adana şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.
Adana Arkeoloji Müzesi Tarihi
Adana Arkeoloji Müzesi kurulduğu ilk yıllarda, Polis Dairesi’nde hizmet verip, 1928 yılında Taşköprü başındaki günümüzde yıkılmış olan Caferpaşa Camii Medresesi’ne, sonrasında Kuruköprü Rum Kilisesi'ne taşınmıştır 1935 yılında müzeye bir Etnografya Salonu eklenmiştir. 1950 yılında günümüzdeki Etnografya Müzesi Binası’na taşınmıştır. 1966 yılında ise Kültür Parkı'nda yeni bir müze binası yapımına başlandı. Günümüzde 1972’de taşındığı Reşatbey'deki binasına hizmet vermeye başladı.
Adana Arkeoloji Müzesi Sergi
Tarsus - Gözlükule, Mersin - Yümüktepe, Milis, Karatepe, Soğuksutepe, Misis Antik Kenti v.s. höyük ve iskan yerlerinde yapılmış arkeolojik kazılarda çıkan eserler ile birlikte Adana ve çevresinden derlenen eserler Adana Arkeoloji Müzesi’nde sergilenir.
Bu eserler prehistorik, Hitit, Asur, Fenike, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans devirlerine ait heykel, kitabe, lahit, stel, mimari parçalar gibi taş eserler, pişmiş topraktan yapılmış çanak, çömlek, çeşitli kaplar, silindirik ve magma mühürleri, madeni paralar ve diğer arkeolojik buluntulardır. Adana Arkeoloji Müzesi’nde ayrıca Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait islami eserler ile, giyim kuşama, halk sanatlarına ve elişlerine, yörük çadırlarına ve yörüklerce kullanılan eşyaya ait derlenmiş etnografya malzemesi de yer alır ve en değerli eserleri lahitlerdir. Bunlar arasında 3843 envanter sayılı lahit, 1958'de Tarsus'ta bulunup buraya taşınmıştır. Lahitin uzun yüzlerinden birinde Truva kahramanlarından Hektor'un ölüsünün fidye karşılığında kurtarılışı, sağda Kral Priamos'un Akhilleus'e yalvarışını, solda kralın arabasından inişini, arkada dragonları tasvir eden kabartmalar görülmektedir.
Misis Mozaik Müzesi
1959 yılında, Misis Antik Kenti'nde yapılan kazılardan çıkartılan mozaiklerin sergilemesi için kurulmuş olan Misis Mozaik Müzesi daha sonra Adana Arkeoloji Müzesi'ne bağlanmış ve bünyesinde bulunan tüm eserler buraya taşındıktan sonra ve ziyaretlere kapatılmıştır.
Misis Antik Kenti içinde bulunan bazilikaya ait zemin mozaikleri 1956'da Misis Höyüğü'nde kazı yapan Alman arkeoloji heyetinden Prof. Dr. H. Theodor Bossert ile Dr. Ludwig Budde tarafından ortaya çıkarılmıştır. Höyükten çıkarılan mozaikleri korumak amacıyla müze kurulmuştur. Bizans devrien ait mozaiklerde Nuh'un tufan esnasında gemisine aldığı hayvanlar betimlenmiştir. Mozaiğin tam ortasında bir masa veya sehpa şeklinde yapılmış bir kümes ve etrafında Nuh Peygamber'in tufanda gemisine aldığı 23 adet kuş ve kümes hayvanları, bu grubun etrafında ise vahşi ve evcil hayvanlar yer almaktadır. Müzenin duvarları ışığı geçirecek şekilde cam tuğlalardan oluşmuştur.
Adana Arkeoloji Müzesi Video
Adana Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti
Adana Arkeoloji Müzesi giriş ücreti, açık ve kapalı olduğu gün ve saatler ile ilgili bilgi ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=AAR01&DistId=MRK
Adana Arkeoloji Müzesi Adres - Nasıl Gidilir
Adres : Döşeme Mahallesi, Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı, No : 7, 01060 Seyhan / Adana / Türkiye
Adana Balmumu Müzesi’ne çok yakın bir yerde bulunan Adana Arkeoloji Müzesi’ne şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilir.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.