Kayseri Kaniş (Karum) Antik Kenti
Güncellenme : 03.12.2019 00:00:56
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaKazılarda ortaya çıkartılmış olan kalıntıların M.Ö. 3.000 yılı başından Roma Dönemi’ne kadar yerleşim olduğu anlaşılmakta olan Kültepe ve Karum Antik Kenti olarak da bilinen Kayseri Kaniş Antik Kenti, Kayseri'yi gezenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi yapılardan biridir.
Kaniş Antik Kenti Harabeler
Tahsin Özgüç’ün 1948 yılından bu yana yürüttüğü kazılarda ortaya çıkarılan Asur çivi yazılı tabletlerden sadece Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ve Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde 13.000 üzerinde bulunmaktadır.
Kazılarda ortaya çıkartılan kil tabletler ve diğer buluntulardan MÖ 19. – 17. yüzyıllar arasında Mezopotamya ile Anadolu arasındaki zengin ticari ilişkileri ortaya koymaktadır. Bu haliyle İç Anadolu’daki birkaç önemli yerleşmeden biri olarak görülür. Bu ticari ilişkilerin MÖ 3.000 yılın 2. yarısında, yine zengin bir Hatti kenti olduğu dönemde ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Kültepe, Kızılırmak güneyi için Erken Tunç Çağı’nın tüm evreleri ile Erken Tunç Çağı’ndan Orta Tunç Çağı’na geçişi açıklayan çok değerli bilgiler sunan bir yerleşmedir.
Kaniş Antik Kenti Bisikletçi Arkadaşlardan Güzel Bir Video
Kaniş Antik Kenti Konum - Nasıl Gidilir
Adres : Prof. Dr. Tahsin Özgüç Kültepe Caddesi, Kocasinan / Kayseri / Türkiye
Kayseri şehir merkezinin 20 ile 21 km. kuzeydoğusunda, merkeze bağlı Karaev ya da Karahöyük, yeni adıyla Kültepe Köyü’nün hemen güneyindedir. Arkeoloji yayınlarına, uzaktan görünümüyle kül rengi bir tepe olması nedeni ile Kültepe Antik Kenti adıyla girmiştir. Yakın çevrede ise Karahöyük olarak bilinmektedir. Türkiye’deki diğer Karahöyük adlı yerleşimlerle karışmaması için Kültepe - Karahöyük olarak adlandırılması önerilmektedir.