Edirne'de Gezilecek Yerler Listesi

Güncellenme : 05.11.2024 22:38:15

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Edirne Rehberi Liste

Türkiye’de Marmara Bölgesinin tarihi şehirlerden biri olan Edirne'de bulunan mevcut müzeler, antik kentler ve milli parklar haricinde gezilecek daha bir çok güzellik vardır.

Ayrıca Edirne şehrinde bulunan tüm destinasyonlara Edirne Tur Rehberi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Edirne Meriç Nehri

Türkiye'nin 10. büyük nehri olan Meriç Nehri’nin 172/211 kilometresi Türkiye'dedir.. Balkanlar'da bulunan en büyük nehirlerinden biri olan Meriç, Rila Dağı’nın kuzey eteği yakınlarından çıkar. Bulgaristan'da Filibe ovası, Türkiye’de Edirne şehri ve Batı Trakya'yı suladıktan sonra, Ege Denizi’ne dökülür. Meriç Nehri, 480 km. uzunluğundadır. Başlıca kolları Ergene, Arda ve Tunca'dır.

MEriç, Türkiye sınırları içinde ilk olarak Edirne kuzeyinde Arda Nehri ile karışır. Bundan sonra Edirne güneyinde Tunca Nehri, Meriç ile birleşir. Uzun bir süre Türk - Yunan sınırını çizerek akan Meriç Nehri’ne İpsala'laya 30 km. kala Adasarhanlı köyünde Ergene Nehri karışır.

Meriç Nehri, İpsala güneyinde başlıca iki kola ayrılır. Birinci kol Türkiye sınırını terk ederek Yunanistan’a geçer ve Saros Körfezi’ne dökülür. Diğer kolu ise bataklıklar oluşturarak Gala gölü gibi göllenmeler yaparak Türkiye topraklarından Enez yakınlarında Ege Denizi, Saros Körfezi’ne dökülür.

Edirne Tunca Nehri

Bulgaristan'dan başlayan ve Edirne'den Türkiye sınırlarına giren Tunca Nehri'nin 12 kilometre uzunluğunda olan bölümü Türkiye Bulgaristan sınırını oluşturur. Tunca, Meriç Nehri’nin başlıca kollarındandır.

Edirne Dalyan Gölü

Edirne’de gezilecek Yerlerden biri olan Dalyan Gölü, Edirne şehrinde Meriç Nehri'nin Ege Denizi'ne döküldüğü alanda oluşan göldür. Deniz ile bağlantısı olan gölde dalyan balıkçılığı yapılır. Meriç Deltası'nda oluşan bir grup gölün en büyüğüdür.

Dalyan balıkçılığında yılan balığı ve kefal elde edilir. Dalyan ve Taşaltı göllerinin su kaynağı Taşyarma Kanalı, yağışlar ve Meriç Nehri'dir. Bölge halkı Dalyan Gölüne (Peso), Işık Gölü'ne ise (Üzmene) ismini verir. Dalyanda sığlaşma nedeniyle adacıklar meydana gelmiştir. Dalyan Gölü'nün KB'sında Enez şehir merkezi bulunur.

Dalyan Gölü Göl kıyıları 10 iile 20 cm, iç kısımları 1,5 m. derinliğe sahiptir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Çevresinde bitki örtüsü zayıftır.

Ainos Antik Kenti

Yerleşimin bugünkü adı Enez olan Ainos Antik Kenti, Saros Körfezi'nin (Melas Körfezi) batısında, Sarpedon Burnu'ndan sonra, Meriç nehrinin (Hebros nehri) denize döküldüğü ağzın güneyinde yer alır. Tarihçiler Homeros, Iliada, Herodotos ve Plinius, Thrak dilinde bria sözcüğünün polis anlamına geldiği ve Ainos'un Thrakia'nın efsanevi kralı Poltys'in adından dolayı bir zamanlar Poltyobria olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Yerleşme, yerli Apsinthii boyunun toprakları üzerinde yer alıyordu. Plinius ise bu yörenin önceleri Kikon boyuna ait olduğunu bildirmektedir.

Ainos Antik Kenti, hakkında daha fazla bilgi >>

Enez Kalesi

Meriç Nehri'nin Ege Denizi'ne ulaştığı büyük bir deltada, stratejik bir noktada yer alan Enez Kalesi ve Balkanları, Ege ve Anadolu'ya bağlayan yolların kesişiminde kurulmuş tarihi bir yerleşimdir. Bu bölge, antik dönemlerden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehir, tarihte Aeneas, Ainos, İnoz ve Poltyobria gibi isimlerle anılmıştır.

Enez, Kalkolitik Çağ'dan itibaren önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Homeros'un İliada Destanı'nda da adı geçen Enez, Traklar, Yunanlar, Cenevizliler, Venedikliler, Romalılar, Bizans ve Osmanlılar gibi birçok uygarlığın egemenliğine girmiştir. VI. yüzyılda Doğu Roma İmparatoru Lustinianus'un kaleyi onardığı bilinmektedir. Enez, VI. İoannes Palaiologos’un kız kardeşi Mario Palaiologos'un, Cenevizli Françesko Gattalusio ile evlenmesi üzerine, Cenevizlilere çeyiz olarak verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'na Fatih Sultan Mehmed döneminde, İstanbul'un fethinden üç yıl sonra teslim olmuştur ve Sultan Mehmed burada üç gün konaklamıştır.

Enez Kalesi, hakkında daha fazla bilgi >>

Edirne IV. Mehmet Av Köşkü

Tunca Nehri’nin iki kolu arasında yer alan tarihi Saray içi bölgesinde bulunan IV.Mehmet Av Köşkü Tavuk Ormanı'nın içindedir. Çeşitli dönemlerde Edirne Sarayı'na yapılan ileavelerden biri olup IV.Mehmet tarafından 1671 yılında yaptırılmıştır. Bugün bir bölümü ayakta olan köşk, 2002 yılında restore ettirilerek turizm amaçlı kullanılmaktadır.

Edirne Dertli Mustafa Efendi Çeşmesi

Geçmiş yıllarda Saraçhane Köprüsü'nün güney ucunda Saraçhane Karakolu bulunmaktaydı ve Dertli Mustafa Efendi Çeşmesi bu karakolun yanındaydı. Dertli Mustafa, çeşmeyi yaptıran değil tamir ettiren kişidir. Yapılış tarihi bilinmemekle birlikte tamiri 1906 yılındadır. Dertli Mustafa'nın Edirne'de çeşme türü hayır işlerine çok önem verdiği de arşivlerde anlatılır.

Dertli Mustafa Efendi 1851 ile 1930 yılları arasında yaşamış olup asıl adı Süleyman Cemil'dir. Zengin toprak sahibi olarak ün yapmış; şimdiki Zorlutuna Konağı'nın ilk sahiplerindedendir. Oğlu Mehmet Nuri 1913 yılında Bulgarlar tarafından kaçırılarak öldürülmüş ve bu olay sonrasında, olaydan duyduğu üzüntü ile ilgili olarak Dertli Mustafa lakabını almıştır.

Gala Gölü Milli Parkı

Edirne şehrinde bulunan Gala Gölü Milli Parkı muhteşem bir tabiata sahip olup flamingoları, pelikanları ve bir çok kuş türlerini barındırmaktadır.

Gala Gölü Milli Parkı, hakkında daha fazla bilgi >>

Edirne Ali Paşa Çarşısı

Edirne’de Mithatpaşa Mahallesi, Saraçlar Caddesi’nde yer alan tarihi Edirne Ali Paşa Çarşısı (Edirne Kapalı Çarşı) Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır. 1560 ile 1565 yılları arasında Sadrazam Semih Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Ali Paşa Çarşısı, Edirne’de bulunan Mimar Sinan Eserleri’nden bir tanesidir. Çarşının toplam uzunluğu 300 metredir ve içerisinde yaklaşık 110 dükkan vardır. Dışarıdaki olan dükkanlar ile birlikte ise 300 adete kadar çıkar.

Edirne Lalapaşa Dolmenleri

Dolmenler, toprakta yan yana aralıklı olarak dizilmiş bir kaç büyük yassı taş ile bunların üstüne yatay olarak yerleştirilmiş yine büyük yassı taşlardan oluşan tarih öncesi yapılardır. Mezar olarak kullanıldığı tahmin edilmekle olan Tarihi Lalapaşa Dolmenleri, Edirne’nin Lalapaşa ilçesinin merkezinin hemen yanında, bir çoğu köy yollarının kenarında dizili yaklaşık 25 adet civarındadır.

Edirne Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Çeşmesi

Edirne'de yapılan tarihi çeşmelerin en büyüğü olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Çeşmesi, kuzey ve güney doğrultusundaki meyilli bir cadde üzerinde doğu ile batı doğrultusunda inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti Dönemi'nin eski başkentlerinden ve en önemli merkezlerinden birisi olan Edirne şehrinin en büyük çeşmesi olma özelliğine sahip olan tarihi çeşme, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Sultan IV. Mehmet Dönemi'nin ünlü sadrazamı olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, bahsi geçen bu çeşmeyi sadrazam olmadan 7 sene önce sadrazam kaymakamı iken yaptırmıştır. Çeşmenin günümüze ulaşana kadar önemli bir onarım geçirmediği ve özgün yapısal özelliklerini büyük ölçüde koruduğu görülmektedir. Tarihi çeşme bu yönü ile şehir içindeki nadir çeşmelerden birisidir.

Edirne Makedonya Saat Kulesi

1999 ile 2003 yıllarında Makedonya Saat Kulesi etrafında yapılan kazılarda çeşitli seramik yapımında kullanılan M.S. II. yüzyıla ait fırınlar, bunun yanında tahıl ambarları olarak kullanıldığı sanılan kerpiç yapılar ve kemik parçaları bulunmuştur. Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesinin katkıları ile kulenin görünümünü etkileyen günümüze ait yapılar yıkılma aşamasındadır.

Edirne İlhan Koman Konağı

Heykel sanatımızın değerli ustalarından olan İlhan Koman'ın doğduğu evdir. Neo klasik yapıda olan Edirne İlhan Koman Konağı, Rum mimar ve ressamlar tarafından 1908 yılında yapılmıştır.

Edirne Saray Köprüsü / Kanuni Köprüsü

Sarayiçi’nde Tunca Nehri üzerine yapılmıştır olan Kanuni Köprüsü, Edirne’den, Edirne Sarayı içine geçilen bir köprüdür. 1560 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Terazi ve Adalet Kasırları ile birlikte Mimar Sinan’a yaptırdığı tahmin edilen Saray Köprüsü Yontma taştan 80 metre uzunluğunda ve dört gözlüdür.

Edirne Gazi Mihal Köprüsü

Edirne’nin batısında, Bulgaristan’a giden ana yolda Tunca Nehri'ne yapılmış olan Gazi Mihal Köprüsü, Bizans Dönemi'nde Mikhael Palaiologos yaptırmıştır. 1402 yılında Osmanlı Dönemi'nde Gazi Mihal Bey yeniden yapılırcasına onartmıştır. 1640 yılında Kemankeş Kara Mustafa Paşa'nın yaptırdığı sivri kemer biçiminde Tarih Köşkü “Kitaba Köşkü” vardır. Köprü gövdesinde sızan suların atılması amacıyla yapılan drenaj düzeni ilginçtir. 1900 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından İtalyan ustalara yeniden yaptırmıştır.