Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Güncellenme : 09.09.2020 19:12:31

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Edirne Rehberi Liste

Türkiye'de bulunan önemli müzelerden biri olan Edirne Müzesi, şehri gezenlerin mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Edirne Müzesi Tarihi

Atatürk’ün yönergesi ile 1925 yılında Selimiye Camii Dar-ül Hadis Medresesi’nde, Dr. Rıfat Osman, Arif Dağdeviren ve Necmi İğe tarafından kurulan Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehrin ilk müzesidir. Arkeoloji Müzesi olarak bilinmesine karşın, müzede değerli etnografik yapıtlar ve gömüt taşları da bulunuyordu. Osmanlı İmparatorluğu'na yaklaşık 94 yıl başkentlik yapmış olan Edirne ve saray; halk sanatlarını da etkileyerek kente etnografik zenginlik katmıştı. Bu nedenle ikinci bir müzeye gereksinim duyuldu ve Selimiye Camii avlusu içinde bulunan Dar-üs Sıbyan Medresesi, Trakya Genel Müfettişi Kazım Dirik başkanlığındaki Edirne ve Yöresi Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından restore ettirilerek "Etnografya" adı altında II. bir bölüm 25 Kasım 1936 yılında açıldı. Müzeye, Ankara Etnografya Müzesi ve Topkapı Sarayı'ndan bazı değerli yapıtlar aktarıldı. Yapıtların sayıca çoğalmasıyla burası da müze için yetersiz duruma geldi ve aynı kurum tarafından Selimiye Camii'nin Dar-ül Kurra Medresesi onarılarak etnografik yapıtlar taşındı ve "Etnografya Müzesi" olarak düzenlendi. II. Dünya Savaşı sırasında kente olası bir saldırıya karşı, müzelerdeki değerli parçaların çoğu, İstanbul ve Anadolu müzelerine taşındı. Kalanlar yalnızca Dar-ül Hadis Medresesi'nde sergilendi. Sonraki yıllarda satın alma, bağış ve kazılardan gelen parçalarla müzedeki yapıtların sayısı arttı ve 1966 yılında Edirne'de yeni bir müze binası yapılmasına karar verildi. Selimiye Camii arkasında müze için saptanan arsa üzerine, Y. Mimar İhsan Kıygı tarafından hazırlanan projeye göre yapılan müze binası, 13 Haziran 1971 yılında "Arkeoloji ve Etnografya Müzesi" adı ile açıldı. Dar-ül Hadis Medresesi’ndeki müzeye de "Türk İslam Eserleri Müzesi" ismi verildi.

Edirne Müzesi Etnografya Bülümü

Balkanlara has yöresel giysiler, hat sanatının değişik örnekleri, halı ve kilimler, Edirne gelin odası, oturma odasının temsil edildiği Edirne Müzesi etnografya salonunda, Atatürk’ün Edirne ziyareti sırasında kullandığı bazı özel eşyaları da sergilenir.

Edirne Müzesi Arkeoloji Bölümü

Arkeoloji bölümü fosillerle başlayan Edirne Müzesi'nin bu bölümünde Edirne ve yakın çevresinde bulunan, gergedan ve at türünden hayvanların defans, çene kemiği, diş ve omurlarına ait parçalar sergilenir. Mermer heykeller ve steller arasında Trak Süvarisi betimli gömüt stelleri ile Edirne’de yapılan kazılarda ele geçen buluntular sergilenen diğer yapıtlardır. Müzenin önemli bölümünü Enez kazısı buluntuları olan figürlü amphoralar, pişmiş toprak heykelcikler ve seramik yapıtlar, mermer heykel parçaları, steller, çeşitli takılar ve sikkeler oluşturur.

Edirne Müzesi Adres - Nasıl Gidilir

Adres : Meydan, 22000 Edirne Merkez / Türkiye

Edirne şehir merkezinde bulunan ve buradan kısa bir yürüme mesafesi ile ulaşabileceğiniz Edirne Müzesi'nin yakın çevresinde Selimiye Vakıf Müzesi ve Edirne Kent Müzesi gibi bir çok destinasyon seçeneği vardır.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.