Tarihi Ankara Etnografya Müzesi

Güncellenme : 12.11.2019 04:12:40

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Ankara Rehberi Liste

Bir dönem Arkeoloji Müzesi, daha sonra ise Resim Heykel ve Sanat Müzesi olarak düşünülen müze günümüzde Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. 15 Nisan 1928 yılında müzeyi ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Paşa müze hakkında bilgi alıp müzenin halka açılmasını istemiştir.

18 Temmuz 1930 yılında halka açılan müzenin iç avlusu 1938 yılında Anitkabir tamamlanıncaya kadar (15 yıl) geçici kabir görevini üstlenmiştir.

Türkiye'de bulunan önemli müzelerden biri olan Ankara Etnografya Müzesi, başkenti gezenlerin mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Ankara Etnografya Müzesi Mimari

Cumhuriyet döneminin önemli mimarlarından olan Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından yapılan binanın müteahhidi Nafiz Bey'dir. Bina dikdörtgen planlı olup tek kubbelidir. Yapının taş duvarları küfeki taşı ile kaplanmıştır. Alınlık kısmı mermer olup üzerleri oyma ile süslüdür.

Kapıdan girilince kubbe altı holüne ve buradan da iç avlu denilen sütunlu kısma geçilir. Buranın ortasına mermer bir havuz yapılmış, çatı kısmı açık bırakılmıştır. Daha sonra bu iç avlu Mustafa Kemal Atatürk'e geçici kabir olarak ayrıldığında, havuz bahçeye nakledilerek, çatısı kapatılmıştır. İç avlunun etrafında simetrik olarak büyüklü küçüklü salonlar yer almaktadır. İdare kısmı müzeye bitişik olup iki katlıdır.

Ankara Etnografya Müzesi önünde at üstünde duran bronz Atatürk Heykeli 1927 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından İtalyan sanatkar Pietro Canonica'ya yaptırılmıştır.

Ankara Etnografya Müzesi Sergilenenler

Ankara Etnografya Müzesi, Türk sanatının Selçuklu devrinden zamanımıza kadar devam eden örneklerinin sergilendiği bir müzedir.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nden bazı değerli yapıtlar buraya aktarılmış, Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi'ne de bazı eserler gönderilmiştir.

Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, ayakkabı, takunya örnekleri, Sivas yöresi kadın ve erkek çorapları çeşitli keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları eski geleneksel Türk sanatının birer temsilcileridir.

Türklere özgü teknik malzeme ve desenlerle kendi içinde halı dokuma merkezlerinden Uşak, Gördes, Bergama, Kula, Milas, Ladik, Karaman, Niğde, Kırşehir yörelerine ait halı ve kilim koleksiyonu vardır.
Anadolu maden sanatının güzel örnekleri arasında XV. yüzyıldan kalma Memlük kazanları, Osmanlı şerbet kazanları, güğüm leğen, sini, kahve tepsisi, sahanlar, taslar, mum makasları vb. çeşitli madeni eserler vardır.

Osmanlı Devri yayları, okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler,kılıç,yatağanlar ve atlas kumaş üzerine işlenmiş üzerinde Sultan II. Mahmud'un tuğrası bulunan bir Osmanlı Devleti arması müzede sergilenir.
Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikat ile ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunmaktadır.

Türk ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinden, Selçuklu Sultanı III. Keyhüsrev'in tahtı, Ahi Şerafettin Sandukası (14. yüzyıl), Nevşehir Ürgüp’ün Damsa Köyü Taşhur Paşa Camii mihrabı, Siirt Ulu Camii Mimberi Merzifon Çelebi Sultan Medresesi Kapısı müzemizin önemli eserlerindendir.

VII. Dönem TBMM üyesi Besim Atalay’ın müzeye armağan ettiği koleksiyonu çeşitli devirlere ait Türk sanat tarihlerini içermektedir.

Müzede özellikle Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihi ile ilgili eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi bulunmaktadır.

Ankara Etnografya Müzesi Giriş Ücreti

Ankara Etnografya Müzesi giriş ücreti, açık ve kapalı olduğu gün ve saatler ile ilgili bilgi ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=AET01&DistId=MRK

Ankara Etnografya Müzesi Adres - Nasıl Gidilir

Talatpaşa Bulvarı Opera / Altındağ / Ankara / Türkiye

Ankara'nın en eski ve merkezinde bulunan Gençlik Parkı'na çok yakın bir mesafe de olan Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı belediye otobüsleri ve Ankara Metrosu ile ulaşım sağlanabilen Ankara Etnografya Müzesi'nin çok yakınında Ankara Kalesi ve Resim Heykel Müzesi gibi bir çok müze ve destinasyon vardır..

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.