Anasayfa >Türkiye Tur Rehberi >Ankara >Ankara Roma Antik Tiyatrosu

Ankara Roma Tiyatrosu ve Antik Şehri

Güncellenme : 13.11.2019 01:06:24

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Ankara Rehberi Liste

Ankara'nın, Ulus semti Hisar Caddesi ile Pınar Sokak arasında bulunan tarihi Antik Roma Kenti'nin yapım tarihi kesin olarak bilinmese de, M.S. II. yy. olarak tahmin edilmektedir.

Türkiye'de bulunan tarihi antik kentlerden biri olan Ankara Roma Antik Tiyatrosu, Ankara'yı gezenler için görülmesi gereken çok önemli bir yerdir.

Ankara Roma Antik Tiyatrosu Tarihi

1982 yılında bir inşaatın kazısı sırasında bulunan arkeolojik veriler neticesinde 1982 ile 1986 yılları arasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi öncülüğünde yapılan kazılar neticesinde ortaya çıkarılan yapı 25 Şubat 1992 tarihinde 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir. Yapılan kazılarda tonozlu parados binaları, döşemeli orkestra, seyirci oturma yerleri, sahne odasından arta kalan temel ve duvarların yanı sıra birçok heykel ve parçaları bulunmuştur.

Ankara Roma Antik Tiyatrosu Kalıntılar

Sit alanında yapılan kazılar sonucunda ele geçirilen eserleri iki grupta toplamak mümkündür. Tiyatronun keşfedilmesiyle birlikte başlayan ve 1982 ve 1986 yılları arasında devam eden ilk kazılar sonucunda, Antik Roma döneminden kalma pek çok obje bulunmuştur. Bunların hemen hemen hepsi tiyatroda kullanıldığı düşünülen plastik eserlerdir. 2009 ve 2010 döneminde yürütülen çalışmalarda ise daha çok tiyatronun sonraki dönemlerde kullanımıyla ilgili verilere ulaşılmıştır. Bu bağlamda; yapının Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde seramik-cam üretim atölyesi olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Etrafta bulunan hatalı üretilmiş seramik kalıntıları, lüleler ve çoğu okunamayacak durumda olan sikkeler bu iddiayı destekleyen önemli kanıtlardandır. Kazılarda bulunan eserlerin büyük çoğunluğu Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

2009 ile 2010 yılları arasında yürütülen son kazı çalışmalarından sonra antik tiyatro Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiş olup ve yapının restore edilmesi gündeme geldi. Oluşturulan proje kapsamında tiyatronun aslına uygun olarak üç boyutlu modellemesi yapıldı ve cavea kısmının tamamen yenilenmesi kararlaştırıldı. Fakat inşa edilirken Ankara taşı kullanılmış olmasına karşın restorasyon sırasında oturma kısmının tamamen beyaz renkli mermerle kaplanması pek çok uzman tarafından tepkiyle karşılandı. Yapılan açıklamalarda restorasyonun tarihe ve yapının aslına uygun yapılmadığı, aksine sıfırdan bir tiyatro inşa edildiği öne sürüldü.

2009 yılında başlatılan kazıların sona ermesinin ardından Ankara Büyükşehir Belediyesince başlatılan restorasyon projesi yapının caveasının yeniden yapımını gündeme getirmiştir.

Ankara Roma Antik Tiyatrosu Adres - Nasıl Gidilir

Adres : Altındağ, Ankara, Türkiye

Ankara'nın en eski ve merkezinde bulunan Gençlik Parkı'na çok yakın bir mesafe de olan Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanan Ankara Roma Tiyatrosu'nun çok yakınında, Ankara Kalesi ve ve daha bir çok destinasyon vardır.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.