Tarihi Ankara Kalesi
Güncellenme : 12.11.2019 03:13:50
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaBir tarihin yaşadığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'nın belki de en eski eseri olan tarihi Ankara Kalesi tarih boyunca birçok kez onarımdan geçmiştir.
Türkiye'de bulunan önemli eserlerden biri olan Ankara Kalesi, başkenti gezenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi yapılardan biridir.
Ankara Kalesi Mimari
Yerden yüksekliği 110 m. olan tarihi Ankara Kalesi, tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşur. Dış kalenin 20'ye yakın kulesi vardır. Dış kale eski Ankara şehrini çevirir. İç kale yaklaşık 43.000 m²'lik bir alana sahiptir 14 ile 16 m. yüksekliğindeki duvarların üstünde çoğu 5 köşeli 42 kule vardır.
Dış surları kuzey ve güney doğrultusunda yaklaşık 350 m, batı ve doğu doğrultusunda ise 180 m. boyunca uzanır. İç kalenin güney ve batı duvarları bir dik açı oluşturur. Doğu duvarı tepenin girinti çıkıntılarını izler. Kuzey yamaç ise farklı tekniklerle yapılmış duvarlarla korunur. Koruma düzeninin en ilgi çekici yanı; doğu,batı ve güney duvarları boyunca 15 ile 20 m'de bir yer alan 42 tane beşgen burçtur. Dış kale ile iç kale, doğuda Doğukalesi'nde batıda hatip çayına bakan yamaçta birleşir. İç kale'nin güneydoğu köşesinde ise kalenin en yüksek yeri olan Akkale yer alır. Dört katlı olan iç kale Ankara taşından ve toplama taşlarla yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı vardır. Biri dış kapı, diğeri ise hisar kapısı adını taşır. Kapı üzerinde bir de İlhanlılar'a ait kitabe bulunur. Kuzeybatı kısmında Selçukluların yaptırdığını gösteren bir yazı bulunmaktadır. Duvarların alt bölümü mermer ve bazalttan yapılmıştır, üst kesimlerine doğru bloklar arasında tuğla bölümlerin büyük ölçüde zarar görmesine karşın, iç kale bozulmadan günümüze kadar gelmiştir.
Ankara Kalesi Tarihi
Gordion Antik Kenti gibi tarih içinde çeşitli dönemler yaşamış olan Ankara Kalesi, M.Ö. 2. yüzyıl başında Romalıların Galatya'yı işgalinden sonra kent büyüyerek kale dışına taştı. Roma İmparatoru Caracalla M.Ö. 217'de kalenin surlarını onarttı. M.Ö. 222 - 260 arasında İmparator Alexander Severus, Perslere yenilince kale kısmen tahrip edildi. VII. yy. II. yarısından sonra Romalılar kaleyi onarmaya başladı. Bizans döneminde İmparator II. Justinianos M.S. 668'de dış kaleyi yaptırmıştır, İmparator III. Leon 740'ta kale duvarlarını onarırken iç kale surlarını yükseltmiştir. Bunun ardından İmparator I. Nikiforos 805'te, İmparator I. Basileios 869'da bu kaleyi onarmıştır. 1073 yılında Selçukluların eline geçmiş olan Ankara Kalesi 1101 yılında Haçlılarca ele geçirilmiş, 1227 yılında ise tekrar Selçukluların hakimiyetine girmiştir. I. Alâeddin Keykubad kaleyi yeniden onartmış, 1249'da ise II. İzzeddin Keykavus kaleye yeni ilaveler yapmıştır. Osmanlı döneminde 1832'de Kavalalı İbrahim Paşa tarafından onarımdan geçirilmiş, Kalenin dış duvarları genişletilmiştir.
Ankara Kalesi Adres - Nasıl Gidilir
Kale, 06240 Altındağ / Ankara Türkiye
Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanan Ankara Kalesi'nin çok yakınında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi bir çok müze ve destinasyon vardır.
Ayrıca Ankara'nın en eski ve merkezinde bulunan Ankara Gençlik Parkı'da çok yakın bir mesafededir.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.