Anasayfa >Türkiye Tur Rehberi >Ankara >Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara Anadolu Medeniyetleri ve Arkeoloji Müzesi

Güncellenme : 13.11.2019 14:47:30

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Ankara Rehberi Liste

Müze, Ankara Kalesi'nin dış duvarının güneydoğu kıyısında iki tarihi binadan oluşmaktadır. Bu yapılardan biri Veli Mahmud Paşa tarafından yaptırılan Mahmut Paşa Bedesteni diğeri ise Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Han’dır.

Türkiye'de bulunan önemli müzelerden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara'yı gezenlerin mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Tarihi

Mustafa Kemal Atatürk’ün merkezde bir Eti Müzesi kurulması fikri ile, ülkenin dört bir yanından Hitit eserleri toplanmaya başlanmıştır. Dönemin Kültür Müdürü Galip Bey, Ankara Kalesi'nin Akkale Burcu, Augustus Mabedi ile Roma Hamamı’nı müzeye dönüştürerek ilk adımı atmıştır.

Akkale’nin sınırlı alanı yetmeyince, Ankara Kalesi yakınlarındaki atıl durumdaki Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın restorasyonuna başlanmıştır. 1938 yılında başlayan restorasyon 1968’te tamamlanmıştır. Binaların onarımı devam ederken, 1943 yılında onarımı biten bedestenin orta mekanı ziyarete açılmıştır.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi öylesine küçük bir alanda kurulmuştu ve kısa bir süre sonra envanterdeki eserlerin muhafaza edilebileceği daha geniş bir alana olan gereksinim arttı. Bir dönem bu müzenin müdürlüğünü üstlenen Remzi Oğuz Arık'a göreyse; Ankara Kalesi'ndeki bu müze, bir müze olmaktan çok düzene konmuş bir depo görünümündeydi. Ayrıca; müzenin koleksiyonu o yıllarda halka değil, sadece tarih alanında çalışmalar yürüten bilim insanlarına açıktı. Bu kısıtlı koşullar altında müzenin daha fazla idare edilemeyeceğine kanaat getiren dönemin Hars Müdürü Hamit Zübeyir Koşay; 1936 yılında Ankara Kalesi’nin güneydoğusunda ve metruk bir halde bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han’ın onarılarak müzenin yeni binası olarak kullanılmasını teklif etti. Bu fikrin kabul görmesi üzerine Maarif Vekili Saffet Arıkan devreye girerek bu yapıların bakanlık bünyesine geçirilmesini sağladı ve böylece 1938 yılında başlayıp 1968'e kadar devam edecek olan uzun bir restorasyon çalışmasına başlandı. 1940'ta, henüz yenileme çalışmaları devam ederken, bedestene ait bir bölümün onarımı hızlıca tamamlanarak Akkale'deki eserler Alman Hititolog Hans Gustav Güterbock'un başkanlığında bir heyet tarafından buraya taşındı. 1943 senesinde ise müzenin ilk bölümü tamamen ziyarete açıldı. O sıralarda Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Güterbock ayrıca Alacahöyük, Kargamış, Sakçagözü, Malatya ve Cerablus'tan çıkartılan eserlerin de restorasyon ve teşhire hazırlık işlerini üstlenmiştir. 1948 yılına gelindiğinde ise Kurşunlu Han'da devam eden yenileme çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmıştı ve müze müdürlüğü Akkale'nin depo olarak kullanılıp geri kalan bütün eserlerin bundan böyle burada sergilenmesine karar verdi. Müzenin bugünkü adını alarak kurumsal anlamda son haline ulaşması ise 1968'de gerçekleşti.

Günümüzde Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han'ın büyük bir kısmı teşhir salonu olarak kullanılmakta; hanın bodrum katındaki ahır kısmı ise depo görevi görmektedir. Müze bünyesinde ayrıca kütüphane, fotoğraf ve restorasyon atölyeleri, konferans salonu, laboratuvar ve araştırmacı odaları bulunur. Tarih öncesi çağlardan başlayarak günümüze kadar Anadolu topraklarında medeniyet kurmuş topluluklara ve halklara ait eserlerin kronolojik bir sıra ile sergilendiği ve bu yönüyle dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri ve Arkeoloji Müzesi; Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Müze Forumu tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü 19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde 68 müze arasından birinci seçilerek almış ve Türkiye’de bu ödülü kazanan ilk müze olmuştur.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Eserler

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin, üst salonda Paleolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı, ve alt salonda ise Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri yer almaktadır.

Ayrıca Gaziantep Karkamış Antik Kenti'nden çıkarılan kabartmaların bir kısmı sergilenir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ödül

Türkiye’de ilk kez, Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Müze Forumu tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü 19 Nisan 1997 tarihinde kazanan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İsviçre’nin Lozan şehrinde 68 müze arasından birinci olmuştur.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Etkinlikler

Ankara Kalesi’nin tepesine tırmanıp şehri kuş uçuşu izleyebilir, Kaleiçi’ndeki tarihi bir binada manzaraya karşı içeceğinizi yudumlayabilir, kahvaltınızı yapabilirsiniz. Akşam ise Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ndeki konserlere katılabilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti, açık ve kapalı olduğu gün ve saatler ile ilgili bilgi ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://muze.gov.tr/muze-detay?DistId=AMM&SectionId=AMM01

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Adres - Nasıl Gidilir

Kale, Gözcü Sokak No : 2, 06240 Ulus / Altındağ / Ankara / Türkiye

Ankara Kelime Müzesi'nin tam karşısında olan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara'nın en eski ve merkezinde bulunan Ankara Gençlik Parkı'na çok yakın bir mesafededir. Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı belediye otobüsleri ve Ankara Metrosu ile ulaşım sağlanabilir. Yine yakın çevresinde Ankara 100. Yıl Müzesi gibi bir çok müze ve destinasyon vardır.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.