Estergon Kalesi ve Türk Kültür Merkezi

Güncellenme : 11.11.2019 20:44:06

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Ankara Rehberi Liste

İçerisinde bir çok tarihi eseri bulunduran Ankara Etnografya Müzesi'nin de bulunduğu Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi, Türk tarihinin ve kültürünün günümüzde yaşatılmasına imkân tanımaktadır.

Estergon Kalesi, Ankara'yı gezenlerin mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Estergon Kalesi Mimari

Alanya Kalesi'ndeki Kızıl Kule'nin sekizgen olan gövdesi model alınarak yapılmış olan Estergon Kalesi'nin inşaatı 6 yıl sürmüş ve 4 milyar liraya mal olmuştur. Sekizgen sütunlar Selçuklu sultanlarının saç örgülerinden esinlenilerek süslenmiştir.

Çarşı ve restoranlara ev sahipliği yapan 5 katlı bina, Etnografya Müzesi ve Asya Bahçeleri ile Türk tarihi ve kültürünün yaşatıldığı bir mekan olarak imar edildi.

Geleneksel ve milli kümbet mimarisi, Estergon Türk Kültür Merkezinin Ören Köşk katının yapımında da esin kaynağı olmuştur.

Estergon Kalesi Video

Estergon Türk Kültür Merkezi

Keçiören Belediyesi bünyesinde hizmet veren Estergon Türk Kültür Merkezi, 29 Mayıs 2005 tarihinde hizmete açılmıştır. Türk tarihinde önemli bir yeri olan ve Tuna nehri kıyısında bulunan tarihi Estergon Kalesi’nden ismini alan merkezimiz, Etnografya Müzesi ve Asya Bahçeleriyle Türk tarihinin ve kültürünün yaşatıldığı bir mekan olarak inşaa edilmiştir.

Estergon Türk Kültür Merkezi`nin girişi Selçuklular Döneminde yapımına başlanan ve 1251 yılında tamamlanmış olan Karatay Medresesi`nin giriş kapısı örnek alınarak inşa edilmiştir. “Taç Kapı” tamamen mermerdir ve el işçiliğinin en güzel örneklerini yansıtmaktadır. Ayrıca giriş bölümünde Sivas Divriği Camii ve Şifahanesinin bünyesinde yer alan motiflerinden de yer yer yararlanılmıştır.

Çarşı katının koridorlarını gezerken ayaklarımızın altında uzanan, Özbekistan’ın Hıva şehrinden esinlenerek yapılan Hıva’nın dünyaca ünlü mavi beyaz çinilerinin mozaik tekniği ile yapılmış mermer el işçiliği sizleri beklemektedir. Yine arastada gözlerimizi kamaştıran Orta Asya’ya özgü Buhara-Hıva sütunları sizleri tarihin derinliklerine götürecektir. Bu sütunların orijinalleri Hıva Han Sarayı Müzesi`nde teşhir edilmektedir.

Dükkanların olduğu katta bir şadırvan yer almaktadır. Bu şadırvan İstanbul Topkapı Sarayı’nın Revan ve Bağdat Köşkünün arasında bulunan şadırvanın birebir benzeridir. Marmara Bölgesi’nden blok hâlinde getirtilerek yapımı gerçekleştirilmiştir.

Estergon Kalesi, Müze katının bedesten boşluğuna bakan “Rumi” desenli kafes pencereler kültür merkezine doyumsuz bir mistik hava katmaktadır. Türklere has bir sanat olan minyatür sanatının dünyada duvar üzerine ilk uygulaması Estergon Türk Kültür Merkezi`nde gerçekleştirilmiştir.

Müze katının çıkış ve inişlerinde elleriniz kristal korkuluklarla buluşarak ve ayaklarınız merdiven alınlıklarında “Kütahya Çini” desenleriyle süslü merdivenlerden müzeye çıkacak ve gezi sonucunda aynı motiflerle süslü merdivenlerden arasata inerek doyumsuz bir gün yaşayacaksınız. Bu basamaklar kristal İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nın Muayede Salonunun üst katlara çıkan merdivenleri örnek alınarak yapılmıştır.

Estergon Kalesi Adres - Nasıl Gidilir

Güçlükaya Mahallesi, Fatih Caddesi, 06280 Keçiören / Ankara / Türkiye

Keçiören Belediyesi'ne çok yakında olan Estergon Kalesi'ne Ankara Büyükşehir Belediyesi Metro hattı ile ulaşım sağlanabilir.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metodları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konuyu amacından uzaklaştırmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.