Tarihi İstanbul Dolmabahçe Sarayı Müzesi
Tarih : 02.01.2020 18:59:39
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaCumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1927 - 1938 yılları arasında İstanbul'daki çalışmaları sırasında Dolmabahçe Sarayı'nı kullanmış ve burada vefat etmiştir. 1926 - 1984 yılları arasında protokol ve ziyarete kısmen açık olan Dolmabahçe Sarayı, 1984 yılından itibaren “müze- saray” olarak halkın ziyaretine açılmıştır.
İstanbul Boğazının Avrupa yakası Dolmabahçe sahilinde yapımı 1856 yılında tamamlanan 250.000 m².lik alan üzerinde bulunan ve yine kendisi gibi İstanbul'un tarihi saraylarından biri olan Çırağan Sarayı'na bisiklet ile çok kısa bir mesafede tarihi Dolmabahçe Sarayı, İstanbul şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.
İstanbul şehri içinde bisikletli ulaşıma çok uygun bir konumda bulunur.
Dolmabahçe Sarayı Tarihi
400 yıl öncesine kadar Osmanlı Kaptan-ı Derya'sının gemileri demirlediği ve Boğaziçi'nin büyük bir koyu olan Dolmabahçe, geleneksel denizcilik törenlerinin yapıldığı koy zamanla bir bataklık haline geldi. 17. yüzyılda doldurulmaya başlanıp adişahların dinlenme ve eğlenceleri için düzenlenen bir "hasbahçe"ye dönüştürüldü ve uzun süre Beşiktaş Sahil Sarayı adı ile anıldı.
18. yüzyılın ikinci yarısına doğru, Türk mimarisinde Batı tesirleri görülmeye başlanmış ve "Türk Rokokosu" denilen süsleme şekli, gene Batı tesiri altında kalarak yapılan barok tarzı köşk, kasır ve sebillerde kendini göstermeye başlamıştır. Sultan III. Selim, Boğaziçi'nde Batı tarzında ilk binaları inşa ettiren padişahtır. Mimar Melling'e Beşiktaş Sarayı'nda bir kasır yaptırmış, lüzum gördüğü diğer yapıları da genişlettirmiştir. Sultan II. Mahmut, Topkapı Sahilsarayı'ndan başka, Beylerbeyi ve Çırağan bahçelerinde Batı tarzında iki büyük saray yaptırmıştır. Bu devirlerde Yeni Saray (Topkapı Sarayı) fiilen olmasa bile, terkedilmiş sayılırdı. Beylerbeyi'ndeki saray, Ortaköy'deki mermer sütunlu Çırağan, eski Beşiktaş Sarayı ile Dolmabahçe'deki kasırlar II. Mahmut'un mevsimlere göre değişen ikametgahları olmuştur.
Abdülmecit, eski Beşiktaş Sarayı'nda bir süre oturduktan sonra, şimdiye kadar tercih edilen klasik saraylar yerine, ikamet, sayfiye, misafir kabul ve ağırlama, devlet işlerini yürütme amacı ile, Avrupai plan ve üslupta bir sarayın inşaatına karar vermiştir.
Sultan I. Abdülmecit tarafından yaptırılan sarayın cephesi, İstanbul Boğazı'nın Avrupa kıyısında 600 metre boyunca uzanmaktadır. Avrupa mimari üsluplarının bir karışımı olarak, Ermeni olan Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigoğos Balyan tarafından 1843-1855 yılları arasında inşa edilmiştir. 1855 yılında tamamıyla bitirilen Dolmabahçe Sarayı'nın açılış töreni Ruslar'la yapılan Paris Antlaşması sonrası olmuştur.
Cumhuriyet döneminde, Atatürk'ün İstanbul ziyaretlerinde ikametgâh olarak kullandığı sarayda yaşanan en önemli olay, 10 Kasım 1938'de Atatürk'ün ölümüdür. Atatürk, sarayın 71 numaralı odasında vefat etmiştir. Muayede Salonu'nda kurulan katafalga konan naaşı önünden son saygı geçişi yapılmıştır. Saray, Atatürk'ten sonra Cumhurbaşkanlığı sırasında İsmet İnönü tarafından, İstanbul'a gelişlerinde kullanılmıştır.
1952'de Dolmabahçe Sarayı, Millet Meclisi İdare Amirliği'nce haftada bir gün olmak üzere halka açılmış daha sonra, MGK İcra Daire Başkanlığı'nın 16 Haziran 1981 tarih ve 1.473 sayılı kararı ile ziyaretçilere tekrar kapatılmış ve bir ay sonra 1.750 sayılı MGK Genel Sekreterliği'nin emri ile yeniden açılmıştır.
Dolmabahçe Sarayı Mimari
Dolmabahçe Sarayı'nın kendine has, belirli ekollere giren bir mimari biçemi olmamasına karşın Fransız Baroku, Alman Rokokosu, İngiliz Neo Klasizmi, İtalyan Rönesansı karışık bir şekilde uygulanmıştır. Saray, batı anlayışıyla çağdaşlaşma çabaları içinde bulunan toplumun sanatta da batının etkisi altında kalarak, Osmanlı saray gereksinimlerini de dikkate alıp, o asır bünyesinin sanat atmosferi içinde yapılmış bir eserdir. Nitekim, 19. yüzyıl köşk ve saraylarına dikkat edildiğinde onların, içinde yaşanılan yüzyılın sanat olaylarına değil, toplumun ve tekniğin gelişmesini de anlattığı fark edilebilir.
Dolmabahçe Sarayı Bahçesi
Beşiktaş Hasbahçe ile Kabataş'taki Karabali bahçeleri arasında kalan koy doldurularak birleştirilmiş bahçelerin arasına inşâ edilen Dolmabahçe Sarayı'nın deniz ile kara tarafındaki yüksek duvar arasında kalan alanda oldukça bakımlı bahçeleri bulunur. Hazine Kapısı ile saray girişi arasındaki kareye yakın dikdörtgen şeklindeki Has Bahçe, Mabeyn veya Selamlık Bahçesi adlarıyla da tanınmaktadır. Batı üslûbunda düzenlenmiş bu bahçenin ortasında büyük bir havuz bulunur. Muayede salonunun kara tarafında kalan "Kuşluk Bahçesi" ise adını Kuşluk Köşkü'nden almıştır.
Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti
İstanbul Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti, açık ve kapalı olduğu gün ve saatler ile ilgili güncel bilgi ve detaylara resmi sitesinin linkinden ulaşabilirsiniz.
https://www.millisaraylar.gov.tr/saray-kosk-ve-kasirlar/dolmabahce-sarayi
Dolmabahçe Sarayı Adres - Nasıl Gidilir
Adres : Vişnezade Mahallesi, Dolmabahçe Caddesi, 34357 Beşiktaş / İstanbul / Türkiye
Tarihi Beşiktaş İnönü Stadının hemen aşağısında olan İstanbul Dolmabahçe Sarayı şehrin en merkezi yerlerinden biri olan Beşiktaş Meydanı, Yıldız Parkı ve İstanbul Dolmabahçe Saat Müzesi'ne yakın bir mesafesinde bulunur.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.