Fethiye Camisi ve Müzesi (Eski Pammakaristos Kilisesi)
Güncellenme : 09.01.2020 00:27:57
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaFatih ilçesinin Çarşamba semtinde bulunan ve İstanbul’u gezenlerin mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biri olan Fethiye Müzesi, 1938 - 1940 yıllarında onarılıp müze olarak Ayasofya Müzesi'ne bağlanarak, 2006 yılında ziyaretlere açılmıştır.
Not : Müze tadilat nedeni ile ziyaretlere kapalıdır.
İstanbul Fethiye Müzesi Tarihi
Pammakaristos Kilisesi 1261 Latin egemenliğinin son bulmasından sonra eski kilisenin kalıntıları üzerine yeniden yaptırılmış ve kuzey bölümünde yer alan bölümü Hz. Meryem’e adanmıştır.
Osmanlı döneminde Sultan III. Murad (1574 – 1595) kiliseyi camiye çevirmiş ve Fethiye adını vermiş olduğu yapı 1845 - 1846 yılları arasında büyük bir onarım görmüştür ve günümüzde Fethiye Müzesi olarak hizmet vermektedir.
İstanbul Fethiye Müzesi İçi
Parekklesionun bir nartex ve galerisi olup naos bölümü 2,30 m. çapında bir kubbe ile örtülüdür. İstanbul Fethiye Müzesi'nin cepheleri son dönem Bizans mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır.
Parekklesionun kubbe ve duvarları XIV. yy. mozaikleri ile süslüdür. Apsiste Hz. İsa, Hz. Meryem ve Vaftizci Yahya’dan oluşan Deisis, kubbenin ortasında Hz. İsa, iç dilimlerde 12 Tevrat peygamberi, tonozlarda ise Azizler ve Vaftiz sahnesi tasvir edilmiştir.
İstanbul Fethiye Müzesi Adres - Nasıl Gidilir
Fethiye Caddesi, Çarşamba / Fatih / İstanbul / Türkiye
Fethiye Müzesi'ne, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait İETT otobüsleri ile şehrin bir çok noktasından ulaşmak mümkündür.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.