Tarihi İstanbul Çırağan Sarayı

Güncellenme : 02.01.2020 15:56:52

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ İstanbul Rehberi Liste

İstanbul Boğazının Avrupa yakası Beşiktaş sahilinde, yine kendisi gibi İstanbul'un tarihi saraylarından biri olan Dolmabahçe Sarayı'na bisiklet ile çok kısa bir mesafede Çırağan Caddesi üzerinde bulunan ve Türkiye'nin tarihi saraylarından biri olan Çırağan Sarayı, İstanbul’u gezenlerin mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Yıllar boyu harabe halinde duran ve büyük onarımlar sonunda yeniden düzenlenen, yanına ilave edilen eklentiler ile bir sahil oteline dönüştürülmüş olan ve günümüzde birçok sosyal aktiviteye ev sahipliği yapmakta Çırağan Sarayı, birçok basın ve halkla ilişkiler ajansı tarafından hemen her gün bir başka basın toplantısı ve sanat galerileri gibi birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapar.

Çırağan Sarayı Tarihi

Beşiktaş ve Ortaköy arasında bulunan yeri 17. yüzyılda Kazancıoğlu Bahçeleri diye bilinen Çırağan Sarayı, 18. yüzyılda Beşiktaş kıyılarını süsleyen denize nazır saraylar ve bahçeler Lale Devri diye bilinen Çiçek ve Müzik Aşkı döneminin en önemli simgelerinden sayılmıştır.

Sultan II. Mahmud 1834'te bu alanı yeniden yapılandırma kararı almış sonrasında, Abdülmecid 1857'de Sultan II. Mahmud'un yaptırdığı ilk sarayı yıktırmış, batı mimarisi tarzında bir saray yaptırmayı planlamış ancak 1863'te vefat ettiğinden ve parasal sıkıntılar yüzünden sarayın yapımı yarım kalmıştır.

Abdülaziz, yeni sarayın inşaatını 1871'de tamamlatmış, halk arasında Beşiktaş Mevlevihanesi'nin yıktırılarak saray arsasına katılmasının uğursuzluk getireceği gibi söylentiler çıkması üzerine Çırağan Sarayı'nı terk ederek Dolmabahçe Sarayına yerleşmiştir.

V. Murad 30 Mayıs 1876'da padişah olmuş, 31 Ağustos 1876'da tahttan akli dengesini yitirdiği için indirilmiş ve bugün Beşiktaş Lisesi olarak kullanılan Harem binasına nakledilmiştir. 29 Ağustos 1904 tarihinde de bu ikametgâhında vefat etmiştir. 14 Kasım 1909'da Çırağan Sarayı Meclis-i Mebusan Binası olarak kullanılmaya başlanmıştır.

I. Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgal altında bulunduğu dönem içerisinde Çırağan Sarayı harabeleri Bizo Kışlası ismi ile bir Fransız istihkam kıtası tarafından kullanılmıştır.

1930'da Saray'ın bahçesi, Beşiktaş Futbol Kulübü tarafından ulu ağaçlar kesilerek Şeref Stadyumu adıyla bir futbol sahası haline getirilmişti.

Prof. Bonatz ve ünlü Türk mimarı Prof. Sedat Hakkı Eldem tarafından, turistik bir otel yapılmak üzere tetkiklerde bulunulmu Çırağan’da, 1946 yılında Saray'ın bodrum katında bulunan Mevlevi dervişlerine ait mezarlar, bir istihkam yüzbaşısının altın aramak için yaptığı kazılarda tahrip edilmiş aynı yıl içerisinde Saray çıkarılan bir kanunla İstanbul Büyükşehir Belediyesine bırakılmıştır.

1987 yılında otel olarak kullanılmak amacı ile Japon Kumagai Gumi ve Türk Yüksel İnşaat tarafından restorasyonuna başlanmış, 1990 yılında otel 1992 yılında ise Saray hizmete açılmıştır. Uzun süren tasarım ve inşaat çalışmaları sonrasında 1990 yılında Çırağan Sarayı Oteli 1992 yılında da Tarihi Saray açılmıştır.

Çırağan Sarayı Mimari

Taş işçiliğinin üstün örnekleri sütunları zengin döşenmiş, mekânlar tamamlardı. Odalar nadide halılarla, mobilyalar altın yaldızlar ve sedef kalem işleri ile süslüydü. Boğaziçi'nin diğer sarayları gibi Çırağan da birçok önemli toplantıya mekân olmuştu. Renkli mermerle süslenmiş cepheleri, abidevi kapıları vardı ve arka sırtlardaki Yıldız Sarayına bir köprü ile bağlanmıştı.

İstanbul Çırağan Sarayı Giriş Ücreti

Bireysel ziyaretin ücretsiz olduğu İstanbul Çırağan Sarayı davet ve organizasyonlar için ücretlidir.

İstanbul Çırağan Sarayı Giriş Ücreti

Bireysel ziyaretin ücretsiz olduğu İstanbul Çırağan Sarayı davet ve organizasyonlar için ücretlidir.

Çırağan Sarayı Ulaşım - Nasıl Gidilir

Yıldız Mahallesi, Çırağan Caddesi, No : 32, 34349 Beşiktaş / İstanbul / Türkiye

İstanbul Çırağan Sarayı şehrin en merkezi yerlerinden biri olan Beşiktaş Meydanı ve Yıldız Parkı'na yürüme mesafesinde bulunur.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.