İstanbul Tarihi Ayasofya Müzesi
Güncellenme : 09.04.2020 18:46:16
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaTarihi Sultanahmet semtinde bulunan ve İstanbul'da en çok ziyaretçi alan Topkapı Sarayı’nın hemen arkasında ikinci sırada ziyaretçi alan İstanbul Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.
İstanbul şehri içinde bisikletli ulaşıma çok uygun bir konumda bulunur.
Ayasofya Müzesi Tarihi
Yapısı ve içinde bulunan eserler ile neredeyse İstanbul'un geçmişine ait tüm izlere rastlanan ve 1500 senelik ömründe iki kere yıkılıp üç kere yapılan ve hüzünlü bir hikayeye sahip olan tarihi Ayasofya Müzesi, 532 - 537 yıllarında dönemin Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından Kilise olarak imar ettirilmiştir.
İstanbul'da en çok ziyaretçi alan Topkapı Sarayı'nın hemen arkasında ikinci sırada takip eden Ayasofya Müzesi, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un Fethi ile Camiiye dönüştürülmüş, 1930 ile 1935 yıllarında tadilat çalışmaları sebebi ile kapatılan Ayasofya da, Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği doğrultusunda çalışmalar yapıldı ve Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 kararı ile müzeye dönüştürüldü ve bugünkü Ayasofya Müzesi 1 Şubat 1935 tarihin de ziyarete açılmıştır.
Ayasofya Müzesi Sergi
Ayasofya Müzesi'nin içi kadar dış mekanları da meşhur. Binanın dışındaki Padişah Türbeleri’yse ziyaret edilmesi gerekenler arasında ilk sırada. Burada saltanat dönemleri birbirini izleyen Sultan II. Selim, Sultan III. Murad, Sultan III. Mehmed ile Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbeleri ile Şehzadeler Türbesi bulunuyor. Ayasofya'nın ikisini Mimar Sinan’ın yaptığı bilinen dört minaresi, Sıbyan Mektebi şadırvanı, muvakkithanesi, sebilleri, payandaları, hazine binası ve imarethanesi de yapının ihtişamını artırıyor.
Ayasofya Müze Dönemi
1930 ile 1935 yılları arasında restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya’da Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile bir dizi çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar arasında çeşitli restorasyonlar, kubbenin demir kuşak ile çevrilmesi ve mozaiklerin ortaya çıkarılıp temizlenmesi sayılabilir. Restorasyon sırasında Ayasofya'nın, yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin laiklik ilkesi doğrultusunda, yapılış amacı olan kiliseye tekrar çevrilmesi konusunda fikirler ortaya atılmışsa da bölgede yaşayan Hristiyan sayısının çok az olmasından dolayı oluşan talep yetersizliği, bölgede bu denli görkemli bir kiliseye karşı yapılabilecek muhtemel provakasyonlar ve mimarinin tarihî önemi göz önüne alınarak Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir. 1 Şubat 1935’te ziyarete açılan müzeyi Atatürk 6 Şubat 1935 tarihinde ziyaret etmiştir. Yüzyıllar sonra mermer zemindeki halıların kaldırılmasıyla zemin döşemesi ve insan figürlü mozaikleri örten sıvanın kaldırılmasıyla da muhteşem mozaikler tekrar gün ışığına çıkarılmıştır.
Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti
İstanbul Ayasofya Müzesi giriş ücreti, açık ve kapalı olduğu gün ve saatler ile ilgili bilgi ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=YSM01&DistId=MRK
Ayasofya Müzesi Adres - Nasıl Gidilir
Adres : Ayasofya Meydanı, Sultanahmet, Fatih / İstanbul / Türkiye
Sultanahmet meydanına çok yakın olan ve en kolay Kabataş - Bağcılar Hızlı Tramvay Hattı ile ulaşım sağlanabilen İstanbul Ayasofya Müzesi'nin çok yakınında Gülhane Parkı, Binbirdirek Sarnıcı, Yerebatan Sarnıcı gibi farklı destinasyon seçenekleri vardır.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.