İstanbul Rumeli Hisarı Müzesi ve Açık Hava Tiyatrosu

Güncellenme : 23.05.2021 19:23:26

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ İstanbul Rehberi Liste

Türkiye'de bulunan önemli eserlerden biri olan Rumeli Hisarı (Boğazkesen Hisarı), Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

Boğazın en dar noktalarından birinde olan ve İstanbul şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biri olarak tavsiye ettiğimiz tarihi yapıda uzun yıllar İstanbul Rumeli Hisarı Konserleri düzenlenmiştir.

Gezi sitesi diye geçinip sizlere ulaşımda araba ve otopark yerlerini sırf arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için uzun uzun anlatarak kelime kasan sitelerin aksine İstanbul Boğazı'nın Avrupa Yakası gibi dar bir yolda bulunan ve özellikle hafta sonları otopark bulmanın neredeyse imkansız olduğu bölgeye ulaşım için sizlere toplu taşıma veya düz sahil güzergahında en pratik çözüm olan bisiklet ile ulaşımı tavsiye ediyoruz.

Rumeli Hisarı Özellikleri

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde 30 dönümlük bir alanda bulunan Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı'nın karşısında İstanbul Boğazı'nın 600 m.’lik en dar ve akıntılı noktasında bulunur. 90 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan yapının üç büyük kulesi, dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir.

Rumeli Hisarı'nın adı Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide; Neşri tarihinde Yenice Hisar; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde Boğazkesen Hisarı olarak geçmektedir.

Rumeli Hisarı Yapısı

İnşaatına 15 Nisan 1452 yılında başlanan tarihi yapı, iş bölümü yapılarak her bölümün inşası bir paşanın denetimine verilmiş, deniz tarafına düşen bölümün inşasını da Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakinin yapımına Zağanos Paşa, kıyıdaki kulenin yapımına da Halil Paşa nezaret etmiştir. Buralardaki kuleler de bu paşaların adlarını taşımaktadırlar. Hisarın inşası 31 Ağustos 1452'de tamamlanmıştır.

Rumeli Hisarı’nın yapımında kullanılan keresteler İznik ve Karadeniz Ereğlisi'nden, taşlar ve kireç Anadolu'nun değişik yerlerinden ve devşirme parça taş çevredeki harap Bizans yapılarından temin edilmiştir. Mimar E. H. Ayverdi'ye göre hisarın yapımında yaklaşık olarak 300 usta, 700 - 800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı, nakliyeci ve diğer tayfa çalışmıştır. 60,000 metrekare alanı kapsayan eserin kâgir hacmi yaklaşık 57.700 m³.’tür.

Tarihi yapının Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve Küçük Zağanos Paşa ile 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır. Zemin katları ile birlikte Saruca Paşa ve Halil Paşa kuleleri 9 katlı, Zağanos Paşa Kulesi ise 8 katlıdır. Saruca Paşa Kulesi'nin çapı 23.30 m., duvar kalınlığı 7 m., yüksekliği ise 28 m.’dir. Zağanos Paşa Kulesi'nin çapı 26.70 m., duvar kalınlığı 5.70 m., yüksekliği ise 21 m.’dir. Halil Paşa Kulesi'nin çapı 23.30 m., duvar kalınlığı 6.5 m. ve yüksekliği de 22 m.’dir.

1509 Büyük İstanbul Depreminde büyük zarar görmüş fakat hızlıca onarılmış, 1746 yılında çıkan yangında ahşap kısmı harap olmuştur. Rumeli Hisarı III. Selim (1789 - 1807) döneminde tekrardan onarım görmüştür. Rumeli Hisarı’nın kulelerini örten ahşap külahlar yıkılınca, kale içi küçük ahşap evlerle dolmuştur. 1953 yılının cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın talimatı ile üç Türk kadın mimar Cahide Tamer Aksel, Selma Emler ve Mualla Eyüboğlu Anhegger hisarın onarımı için gerekli çalışmaları başlatmış, kale içindeki ahşap evler kamulaştırılarak yıkılmış ve restorasyon gerçekleştirilmiştir.

Rumeli Hisarı Müzesi ve Açık Hava Tiyatrosu

İstanbul’da Açık Hava Tiyatrosu ve Müzesine sahip olan Rumeli Hisarı içerisinde açık teşhir yapılmakta, sergi salonu bulunmamaktadır. Toplar, gülleler ve Haliç'i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler, bahçede sergilenmektedir.

Rumeli Hisarı Adres - Nasıl Gidilir

Adres : Yahya Kemal Caddesi, No: 42, Rumelihisarı Mahallesi, 34470 Sarıyer / İstanbul / Türkiye

İETT otobüsleri ve yapımı yakında tamamlanacak olan Rumeli Hisarüstü – Aşliyan Füniküler Hattı ile kolay ulaşım sağlanabilecek tarihi İstanbul Rumeli Hisarı’na en kolay ulaşım sahilden seri bir şekilde bisikletli ulaşımdır.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.