İstanbul Blaherne Sarayı Kompleksi Tekfur Sarayı Müzesi

Güncellenme : 08.10.2021 02:43:46

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ İstanbul Rehberi Liste

Türkiye'nin tarihi yapılarından biri olan ve Blaherne Sarayı Kompleksi'nin bir parçası olan Tekfur Sarayı Müzesi, İstanbul şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Tekfur Sarayı Müzesi Tarihi

XII. ve XIV. yüzyıllarında yapılan, Blaherne Sarayı kompleksinin bir parçası olarak yapılan Tekfur Sarayı zemin kat ve 1. katta kullanılan duvar tekniği arasındaki farklılık ve mekanın 3 güney duvarının 4 bölüme ayrılmış olması iki ayrı dönemde inşa edildiğini düşündürür. 2. dönemin Paleologos Hanedanı dönemi olduğu bilinir.

Osmanlı döneminde, saray olarak kullanılan Blaherne Sarayı Kompleksi Tekfur Sarayı Müzesi, XV. yy. 2. yarısı saray bölgesinde Selanik civarından Yahudi aileler yerleştirilmiştir. XVI. yy.da kısmen yıkılmış olan saray ve civarındaki eski bir sarnıç bir dönem sultanın hayvanlarını barındırmak için kullanılmıştır. 17. yy. sonrası “Tekfur Sarayı” ismi ile anılan yapı seyahatnamelerde ayrıntılarıyla anlatılır. 1719 yılında, sarayın avlusunda Sadrazam İbrahim Paşa’nın kararıyla, İznikli ustalar tarafından işletilen bir çini atölyesi kurulmuştur. 1721 yılında ise Başmimar Mehmed Ağa tarafından atölyeler, bir fırın ve değirmen yaptırılmıştı. XIX. yy.da sarayın kuzeyi cam fabrikası olarak işlev görmüştür. 1805 yılında Adilşah Kadın tarafından civarda vakfedilen Şişehane Mescidinin adını, bu fabrikada aldığı düşünülmektedir. 1864 yılında buradaki Yahudi evlerinde çıkan yangında sarayın önemli bölümleri, mermer yapı taşlarıyla iç donanımı ve güneydoğu köşesindeki balkon büyük zarar görmüştür. Bu esneada Saray avlusunun kuzey bölümünde ise cam fabrikası hala işlemektedir. Fabrikanın artıkları nedeniyle saray avlusunun seviyesi oldukça yükselmiştir. 1955 yılında bu fabrikanın yeri değiştirilmiş ve Tekfur Sarayı, Ayasofya Müzesi Müdürlüğü'ne bağlanmış, Ayasofya Müzesi yönetimi tarafından avlu molozlardan temizlenmiş ve eski seviyesi ortaya çıkarılmıştır.

1993 yılında Tekfur Sarayı çini imalatı fırınlarını bulmak için yüzey araştırma çalışmaları, Filiz Yenişehirlioğlu başkanlığında başlamıştır. 1995 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İslam Eserleri Müzesi denetiminde katılımlı kazı çalışmalarına dönüşen araştırmalar, 2001’de sonu ermiştir. 2005 - 2014 tarihleri arasında geçirdiği restorayon çalışmalarından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Osmanlı Çini Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Tekfur Sarayı Müzesi Sergi

Tekfur Sarayı Müzesi arşivinde arkeolojik kazılarında açığa çıkartılan yeni kalıntılar, çini, cam, çömlek gibi buluntular sergilenmekte ayrıca hologram teknolojisiyle çömlek yapımının anlatıldığı animasyonlar da yer almaktadır.

Tekfur Sarayı Müzesi Mimari

Eski Theodosius Suru’nun kuzey ucunda, keskin bir sur burcu ile Orta Bizans döneminde yapılan dikdörtgen kalın kule arasında, iç duvar ile dış duvar üzeninde inşa edilmiştir. Tekfur Sarayı dikdörtgen bir plan şemasına ve avlulu bir yapıya sahiptir. Yapı malzemesi olarak, sarayın duvar örgüsünde beyaz küfeki taşı ve tuğla kullanılmıştır. Sütunlu kemerlerle avluya açılan zemin katın üzerinde iki kat daha bulunur. Katların birbirinden ahşap döşemeler ile ayrıldığı tahmin edilmektedir. Sarayın 2. katı surlarının üzerinden görülebilmektedir. Zemin ve 2. katları servis elemanlarının kullandığı; imparator bu sarayı kullandı ise, orta katta bulunduğu düşünülmüştür.

Şehre bakan, doğu cephesinde bir balkon olduğu düşünülür. Piri Reis’in İstanbul Şehri haritasında bu saray, üstünü örten çifte meyilli çatısı ve bitişiğindeki burç üzerinde bulunan balkonu ve bunu koruyan sundurması ile resmedilmiştir.

Tekfur Sarayı Müzesi Adres - Nasıl Gidilir

Adres : Ayvansaray, 34087 Fatih / İstanbul / Türkiye

İstanbul Tekfur Sarayı Müzesi, Ayvansaray ve Balat iskeleleri ve T5 Eminönü – Alibeyköy Tramvay Hattının Ayvansaray ve Balat istasyonlarına yürüme mesafesindedir.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.