İstanbul Tarihi Galata Kulesi
Güncellenme : 29.12.2019 18:23:17
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Aramaİçerisinden İstanbul Boğazı ve Haliç, tümü ile izlenebildiği ve Türkiye'nin tarihi yapılarından biri olan Galata Kulesi, İstanbul şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.
528 yılında inşa edilen ve İstanbul'un önemli sembolleri arasında yer alan Galata Kulesi, UNESCO tarafından 2013 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir.
İstanbul şehri içinde bisikletli ulaşıma çok uygun bir konumda bulunur.
Galata Kulesi Tarihi
Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olup, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiştir. 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi'nde geniş çapta tahrip edilen kule, daha sonra 1348 yılında "İsa Kulesi" adıyla yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmıştır. 1348 yılında yeniden yapıldığında kentin en büyük binası olmuştur.
Galata kulesi 1445-1446 yılları arasında yükseltilmiştir. Kule Türklerin eline geçtikten sonra hemen her yüzyıl yenilenmiş ve tamir edilmiştir. 16. yüzyılda Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan Hristiyan savaş esirlerinin barınağı olarak kullanılmıştır. Sultan III. Murat'ın müsaadesiyle burada müneccim Takiyüddin tarafından bir rasathane kurulmuş, ancak bu rasathane 1579'da kapatılmıştır.
17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, Okmeydanı'nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1638 yılında Galata Kulesi'nden Üsküdar-Doğancılar'a uçmuştur. Bu uçuş Avrupa'da ilgi ile karşılanmış, İngiltere'de bu uçuşu gösteren gravürler yapılmıştır.
1717'den itibaren kule yangın gözleme kulesi olarak kullanılmıştır. Yangın, ahalinin duyabilmesi için büyük bir davul çalınarak haber verilmekteydi. III. Selim döneminde çıkan bir yangında kulenin büyük bölümü yanmıştır. Onarılan kule 1831 yılında başka bir yangında yine hasar görmüş ve onarılmıştır. 1875 yılında bir fırtınada külahı devrilmiştir. 1965'te başlanıp 1967'de bitirilen son onarımla da kulenin bugünkü görünümü sağlanmıştır.
Galata Kulesi Ziyaret Saatleri
Haftanın her günü sabah 09:00 – 19:00 saatleri arası ziyarete açık olan Galata Kulesi'nin saat 20.00 sonrasında kafesi veya restaurantında bir yemek yenilebilir.
Galata Kulesi Adres - Nasıl Gidilir
Adres : Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi Sokak, 34421 Beyoğlu / İstanbul / Türkiye
Taksim İstiklal Caddesi'ne çok yakın olan İstanbul Galata Kulesi'ne, Nostaljik Taksim - Tünel Tramvayı ve Karaköy - Tünel Füniküler hattı ile ulaşım sağlanabilir.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.