Tarihi Ankara Gordion Müzesi

Güncellenme : 13.11.2019 01:55:36

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Ankara Rehberi Liste

Yassıhöyük köyü sınırlarında olan Gordion Müzesi içinde Kral Midas'ın tümülüsü vardır. Fakat Kral Midas'ın kemikleri Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne taşınmıştır.

Türkiye'de bulunan önemli müzelerden biri olan ve Ankara'ya gelen turistlerin en çok merak ve tercih ettiği müzeler içinde ilk sıralarda yerini alan Ankara Gordion Müzesi, Başkenti gezenlerin mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Gordion Müzesi Eserler

Çeşitli dönemlere ait eserlerin sergilenmiş olduğu Ankara Gordino Müzesi içinde, Eski Tunç Çağı’ndan başlayarak, Orta ve Geç Tunç Çağı, Erken Frig Çağı’na ait çanak ve çömlekler, Erken Demir Çağı’na ait kabartmalı ortostatlar, yine Erken Frig Çağı’na ait demir aletler yer alır. Dokumacılıkta kullanılan ağırşaklar, cam, mühür ve mühür baskıları, MÖ. 4'üncü ve MÖ. 2'nci yüzyıllar arasına tarihlenen İskender sikkeleri giriş salonunda yer almaktadır. Yener Yılmaz salonunda ise M.Ö. VIII. ve M.Ö. IV. yüzyıllar arasında tarihlenen Geç Frig ve ithal seramikler ile Lidya Dönemi, Helenistik Dönem, Roma Dönemi'ne ait olan eserler Ankara Gordion Müzesi arşivinde sergilenmektedir.

Bunların dışında, Frig yazıtlı ve baskılı çanak çömlekler, Frig mimarisine ait terrakotta parçaları, çeşitli malzemelerden yapılmış eserler ile Kibele kabartmaları ve figürler önemli yer tutar. Polatlı Höyük’ten getirilen ve Anadolu’nun en eski halkı olarak bilinen Hatti’lere ait ölü gömme şekillerini gösteren mezarlar da müzenin diğer sergileri arasında yer alır. Galat Mezarı ile Frig ve Roma mozaikleri ise müzenin bahçesinde sergilenmektedir.

Gordion Müzesi Teşhir Salonları

Eski Tunç Çağı
Yaklaşık olarak MÖ 3000'li yıllara rastlayan Eski Tunç Çağı, Gordion'da yerleşimin bilinen ilk safhasıdır. Anadolu ve Yakın Doğu'da, aletler ve diğer araç gereçlerin yapımında kullanılan tuncun üretiminde, en son teknolojik adımların atılması bu döneme rastlar. Daha eski bir dönem olan Neolitik Dönemde ana malzeme taş kullanılmış ancak Gordion ve çevresinde bu döneme ait buluntulara rastlanılmamıştır.

Polatlı Höyük ve Gordion Antik Kenti Kazıları
Gordion - Yassihöyük merkez bölgesindeki Polatlı Höyük kazısı Seton Lloyd ve Nuri Gökçe tarafından 1949 yılında bir kazı sezonunda tamamlanmıştır. 21. Boya bezekli kap, P.T. Tespit edilen toplam 31 yerleşim katı MÖ 3000-1200'e tarihlendirilmektedir. (Erken, Orta ve Geç Tunç Dönemleri). Polatlı Höyük'ten çıkan ve Eski Tunç Çağma ait olan kapların büyük çoğunluğu Gordion Müzesi eserleri ile mükemmel bir benzerlik gösterir.

Orta Tunç Çağı
Anadolu'da Orta Tunç Çağı, Eski Assur Ticaret Kolonileri ve Eski Hitit Krallığı zamanı olup bu iki dönem sırasıyla Kayseri yakınlarındaki Kültepe ve Kaneş ile Boğazköy ve Hattuşa (Çorum ili) kazılan ile en iyi şekilde bilinmektedir.

Genç Tunç Çağı
Geç Tunç Çağı, başkenti Boğazköy ve Hattuşa olan Hitit İmparatorluğu'nun dönemidir. Bu dönemde, Gordion'un nasıl bir öneme sahip olduğu belirsizdir. Sergilenen çanak çömlekler çarkta yapılmış ve toplu üretilmiş olup diğer Hitit merkezlerindekiler gibidir ve bu nedenle, yerel ekonominin, Hitit hakimiyet bölgesi ile bağlantılı olduğunu ortaya koyar.

Gordion Müzesi Giriş Ücreti

Ankara Gordion Müzesi giriş ücreti, açık ve kapalı olduğu gün ve saatler ile ilgili bilgi ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=GOR01&DistId=MRK

Gordion Müzesi Adres - Nasıl Gidilir

Adres : Yassıhüyük Köyü, Polatlı / Ankara / Türkiye

Yassıhöyük Köyü yakınında bulunan ve sadece Gordion Antik Kenti'ne yakın mesafede olan Gordion Müzesi hakkında bazı gezi sitelerinde yakın çevresi için verilen destinasyon bilgileri tamamen hatalı olup (muhtemelen arama motorları için anahtar kelime kasma çalışması) bazıları aynı ilçe sınırlarında bile bulunmamaktadır.

Bu yüzden tur ve tatil planlarken her zaman dijital haritalardan da gideceğiniz bölge için mutlaka kontrol yapmanız gezinizin eziyete dönüşmesini engeller.