Bigadiç Tur Rehberi ve Gezilecek Yerler

Güncellenme : 16.09.2021 16:42:36

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Balıkesir Rehberi Liste

Türkiye’nin önde gelen turizm şehirlerden biri olan Balıkesir ili sınırlarında bulunan Bigadiç, gezilmesi ve görülmesi gereken önemli bir ilçe ve turizm merkezidir. Ayrıca Balıkesir Tur Rehberi’nin içinde Altıeylül, Ayvalık ve Balya gibi muhteşem ilçeler vardır.

Bigadiç, Kültür ve Turizm

Bigadiç, yüzyıllardan beri süren geleneklerini dönemin şartları ile de yenileyerek fakat aslını bozmadan günümüze kadar sürdürmüştür.

Ancyra Antik Kenti, Bigadiç Kalesi, Bigadiç Müze ve Kültür Evi gibi destinasyonlar Bigadiç Tur Rehberi içinde bulunan bazı önemli değerlerdir.

Roma dönemine ait bir çok kalıntı bulunan Hisarköy tam bir açık hava müzesi yapısındadır. Ayrıca antik kalıntılar geçmiş döneme ait kaplıcalar olduğunu işaret eder.

Türkiye’de bulunan bor madenlerin büyük çoğu Bigadiç bölgesinde yer alır.

Hemen her köy, yılın bir gününde hayır işi yapar. Hayvanlar kesilir, evlerden toplanan malzeme ile çorba kaynatılır. Pilav, helva pişirilir. Kuran okunup dualar yapılır. Civar köyler ve ilçeler de ziyafete davetlidir. Misafirler ağaç gölgesinde, Yörük kilimlerinde ağırlanır. Ziyafetten sonra, uzun yıllar görmediğiniz eş dostla görüşürsünüz. O güne kadar görmediğiniz insanlarla tanışır, "Niye daha önce tanışmadık" diye üzülürsünüz. Köylü, şehirli, zengin, fakir, Alevi, Sünni herkes o hayırda bir ve eşittir.

Bir aşireti dünya devleti yapan dayanışmanın, cömertliğin ve kardeşliğin dayanılmaz lezzetini tadarsınız o düğünlerde. Hele o mevlitten sonra yediğiniz, evde yapılmış ekmeğin üzerinde et suyu, sos ve dana etinden mürekkep, "kapamanın" tadına doyum olmaz.

Bigadiç Tanıtım Filmi

Bigadiç, Hisarköy

Bigadiç Tur Rehberi içinde önemli yere sahip olan Hisarköy’ün de içinde olduğu Misya Bölgesi sırası ile Hititler, Frigler, Lidyalılar, Pers İmparatorluğu, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karesi Beyliği ve Osmanlılar’ın egemenliğine geçti.

Hisarköy’ün ismini mahallede bulunan, ancak günümüzde eser kalmayan kaleden ve kale dışındaki surlardan aldığı tahmin edilir. Termal suyun da etkisi ile köy alanında büyük Roma döneminden kalma bir kentin varlığına rastlanıldı, geniş bir alana kurulu kalesi, kale dışında yerleşim yeri, Cangıltepe’de büyük bir amfitiyatroya sahipti. Kentin içinden geçen derenin zemini ve kenarları eni ve boyu 3 m. olan dev taşlarla döşenmiş, üzerine en az üç tane kemer köprü vardır.

M.S. 200 yıllarında büyük bir deprem yaşandığı ve büyük zarar gören bölge de, binlerce insanın öldüğü, deprem sonrası kentin büyük ölçüde boşaldığı bilinir. Türklerin yöreye göçle geldiği 1080’li yıllardan itibaren Bizanslıların Hisarköy ve civarını boşaltmaya başladığı tahmin ediliyor. Davutlar mahallesinden Beytullah Turan’ın derlediği bir rivayete göre Davut, Bekir ve İlyas isimli üç Türk, Türklerin Anadolu’ya göçleri sırasında bu bölgeye gelir. Davut geçimini hayvancılıkla sağladığı için bugünkü Davutlar mahallesi alanına, Bekir hem çiftçilik hem de hayvancılıkla uğraştığı için şimdiki Bekirler mahallesi çevresine, İlyas da sadece tarımla uğraştığı için şimdiki İlyaslar mahallesinün bulunduğu yere yerleşmiştir. İlyaslar ile Bekirler mahallesi arasındaki alanda ise Alay beyi tarafından Çeribaşı mahallesi kurulmuştur. Bu köylere çok yakın olan Hisarköy’e Manav Türkleri’nden olan bu kafile arasındaki kişiler arasından bazı ailelerin yerleştiği bilinir.

Akhyraous Antik Kenti

Akhyraous (Achyraos) Antik Kenti, araştırmacılar sonucu Mysia’da Makestos nehrine bakan bir konumda bulunduğu ve bugünkü Balıkesir şehrinin yakınında olduğu kabul edilmektedir.

Bigadiç'in doğusunda bulunan tepe üzerinde MS. XI. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılmış Achyraos Kalesinin kalıntıları bulunmakta ve temel kısımları görülmektedir. Yunan işgali döneminde karargah olarak kullanılan kalenin dış surları çok harap bir şekilde günümüze kadar gelebilmiştir. Antik kaynaklar ışığında kale, Haçlı Seferi sırasında Alman İmparatoru Friedrich Barbarossa 1190 yılında buradan geçmiştir.

Ramsay'a göre, Akhyraous, Hermos ile Kaikos vadilerinden Miletopolis ve Costantinople'a giden büyük yolun üzerinde yer alıyordu. Bu yol Balıkesir'den de geçmekteydi. Ramsay, Bizans Devrinde kentin sahip olduğu önem nedeniyle, bu noktada bulunmasına şüphe olmadığını savunmaktadır. Bu dönemde kent metropolislik mevkiine yükselmiştir. Robert, kentin ilk yerinin, Balıkesir'in güneyindeki Pamukçu kasabasının yanı başında bulunan “Hocakalesi” adı verilen kalıntıların bulunduğu yer olduğunu düşünmektedir. Bilge Umar'a göre Akhiraous, bugünkü Biga yakınlarında Salihli ve Alaşehir yönündeki İlkçağ ve Ortaçağ'da kullanılan yol üzerindedir. İlkçağ kentine ait kalıntılar günümüze kadar ulaşmamıştır. Akhyraous Antik Kenti, Bizans kaynaklarında ilk kez 812 yılında Studioslu Theodoros tarafından bir köy olarak anılır. Ancak 1139 yılında II. Ioannes Komnenos tarafından, bölgenin ve yolların güvenliğini sağlamak üzere tahkim edilince önemli bir hale gelmiş görünmektedir. Tarihte aynı yıllarda ayrı bir sivil eyalet merkezi olarak da belirir. Aslında Akhyraous 1214 yılında Nymphaion antlaşmasıyla Latinlere bırakılmışsa da, Laskarislerin önemli bir kalesi olmuştur. 1282’de VIII. Mikhael Palaialogos tarafından güçlendirilmesi onun 1302’de Türklerin eline geçmesini engelleyememiştir. 1304’te Katalanlar Bizanslılar adına burasını almışlarsa da kısa bir süre sonra kent Karasilere geri dönmüştür. 1204 ile 1220 yıllarında bir süre Latin egemenliğinde kalmış olan Akhyraous Batılılarca Esseron veya Sykheron olarak adlandırılmıştı ve kıyısında bulunduğu vadiye de Batılılar Vali is Ascratana demişlerdi. İngiliz tarihçi Frederick William Hasluck Antik yerleşim önermesinden sonra bugün pek çok araştırmacı, Pamukçu yakınındaki kale kalıntısının Akhyraous olduğu konusunda anlaşmış görünmektedirler. 1910’lı yıllarda burası Hoca Kalesi olarak tanınıyordu ve üzerinde bulunan tepeyi U şeklinde dolanan akarsuya da Hoca Deresi denilmekteydi. Bugün Koca Dere veya Kille çayı olarak bilinen bu nehir, genelde Simav çayı denen eski Makestos nehrinin bir koludur.

Ancyra Antik Kenti

Balıkesir'in Bigadiç İlçesi, Hisar Köyü alanı içinde bulunan Ancyra Antik Kenti Roma dönemine ait termal yerleşim alanıdır.

Bigadiç Ulaşım Rehberi - Nasıl Gidilir

Kent Dışı Ulaşım

Bigadiç ilçesi, Sındırgı’ya 24, Balıkesir şehir merkezine 36, Susurluk’a 80, Bandırma’ya ise 125 km. uzaklıktadır.

Ayrıca deniz yolu ile de ulaşım sağlanabilir.

Kent İçi Ulaşım

Bigadiç Gezilecek Yerler kent içi ulaşım için Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.