Kastamonu Ilgaz Dağı Milli Parkı

Güncellenme : 09.05.2022 17:27:40

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Kastamonu Rehberi Liste

Türkiye’nin muhteşem güzelliklerinden biri olan ve 1976 yılında kurulan Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu ve Çankırı şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Ilgaz Dağı Millî Parkı Özellikleri

Kıyı ile iç bölgeler arasında geçiş alanı olması nedeni ile alan habitat zenginliğine sahiptir. Ilgaz Dağı Milli Parkı; Jeomorfolojik ile jeolojik özellikleri, zengin bitki ve orman dokusu, ilginç manzaraları, yüksek rekreasyon imkanları, kış sporları ve turizmi imkanları ile temiz havası ile dikkat çeker. 337,75 hektarı Çankırı şehri, 750,86 hektarı Kastamonu şehri sınırları içindedir.

Ilgaz dağları, Karadeniz bölgesinden İç Anadolu'ya geçiş bölgesinde bulunur. Kuzeydoğu ve Güneybatı doğrultusunda 160 km. uzanan dağlar Karadeniz Bölgesinin en yükseğidir. Arazi yapısını volkanik kayaçlar, serpantinler, ve şistler oluşturur. 2587 m. Büyük Hacet Tepesi Ilgazların en yüksek yeridir. Bölge Türkiye'nin aktif, en uzun deprem fay hattı olan Kuzey Anadolu Fayı alanın güneyinden geçer. Yörede ilginç yer şekilleri oluşur. Değişik yapıda sırtlar, vadiler ve zirveler görülür.

Ilgaz Dağı Milli Parkı Tabiat

Flora

Ilgaz dağları, Avrupa ile Sibirya büyük flora bölgesinin, alt flora bölgesi olan Oksin bölgeye dahildir. Uludağ köknarı ve sarıçam ormanın asıl ağaçlarıdır. Ilgaz Dağı Milli Parkı ile çevresinde orman, çalı ve ot formasyona ait 617 takson belirlenmiştir. İçinde yapılan floristik araştırmalarda 51 familyaya grubuna dahil 234 tür ve alt tür seviyesinde takson belirlenmiştir. Bunlardan 37 tür Türkiye'ye (%15,8 endemizim oranı), 4 adeti Ilgaz dağlarına endemiktir. Endemiklerden ikisi vahim tehlike sınıfındadır; Arabis abietina, Barbarea trichopoda. Ornithogalum wiedemannii ile Corydalis wendelboi diğer endemiklerdir.

Dağın Karadeniz'e bakan kuzey yamaçları, güney tarafa göre, daha fazla yağış alır ve nemlidir. Güney yamaçlarda Karaçamlar görülür. Genellikle 2000 ile 2200 m. yüksekliğe kadar iğne yapraklı ağaç türleri yaygındır. Orman üst sınırından sonra alpin bitkiler görülür. Kuzey yamaçlarda geniş yapraklılardan meşe, kayın görülür. Yükseklerde sarıçam ve köknar hakimdir.

Fauna
Orman içinde görülen memeli türleri şunlardır: boz ayı, kızıl geyik, karaca, kurt, vaşak, tilki, yaban domuzu, cüce yarasa, yabani tavşan, kafkas sincabı, şahin ve küçük orman kartalı türleri Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde görülmektedir.

Ilgaz Dağı Milli Parkı Etkinlikler

Alanda yapılabilecek etkinlikler şunlardır: Dağ yürüyüşleri, botanik gezileri, doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı, dağ tırmanışı, bisiklet turları, koşu, foto safari, kuş, böcek ve hayvan gözlemleme, piknik.

Ilgaz Dağı Milli Parkı (Ilgaz Kayak Merkezi) içinde 7, yakınlarında 1, toplam 8 tesis yer alır. Özel ve kamunun işlettiği tesislerde 1338 yatak kapasitesi vardır. 2 adet kayak pisti, 1 teleski ve 1 telesiyej bulunur. Köy hizmetleri bölge müdürlüğü ile Ankara üniversitesinin tesisleri bulunmaktadır.

Çankırı Yıldıztepe Kayak Merkezi, Ankara şehrine en yakın kış sporları merkezidir. Karavan ve çadırlar ile kamp imkanı vardır. Park sınırlarında Karasu deresi yakınlarında alabalık tesisleri ve av göletleri hizmete açılmıştır.

Ilgaz Dağı Milli Parkı Konum - Nasıl Gidilir

Adres : 37210 Bostan Köyü / Kastamonu Merkez / Türkiye

Kastamonu’ya yaklaşık 40 km. uzaklıkta olan ve özel araçlar ile ulaşım sağlanabilen Ilgaz Dağı Milli Parkı hakkında bazı gezi sitelerinde yakın çevresi için verilen destinasyon bilgileri tamamen hatalı olup (muhtemelen arama motorları için anahtar kelime kasma çalışması) bazıları aynı ilçe sınırlarında bile bulunmamaktadır.

Bu yüzden tur ve tatil planlarken her zaman dijital haritalardan da gideceğiniz bölge için mutlaka kontrol yapmanız gezinizin eziyete dönüşmesini engeller.