Kastamonu Gezilecek Yerler Listesi

Güncellenme : 29.09.2022 17:48:58

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Kastamonu Rehberi Liste

Türkiye’de Karadeniz Bölgesinin şirin şehirlerden biri olan Kastamonu’da bulunan mevcut müzeler, antik kentler ve milli parklar haricinde gezilecek daha bir çok güzellik vardır.

Ayrıca Kastamonu şehrinde bulunan tüm destinasyonlara Kastamonu Tur Rehberi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Abana

Karadeniz’e toplam sahil şeridi 11 km. Olan Kastamonu Gezilecek Yerler içerisinde önemli bir yere sahip Abana ilçesinin büyük bölümü, orman (çam, kestane, meşe) çalılık, fundalık, kayalık meskun saha şeklindedir. Batısında Ezine ve İlişi, doğusunda Hacıveli ve Kuğu çayları dik yamaçları ve kanyonları geçerek Abana çevresinde denizle buluşurlar. Piknik ve geziler için ideal yerlerdir. Harmason Mahallesinde yaşlı çınarlar görülmeye değerdir. İlçenin güneyindeki Iğrava ve yukarısındaki Karabalçık mağarası, doğusunda bir zamanlar korsanlara barınaklık yapan Hacıveli Koy’u ve Siyelik Kayaları ender doğal güzelliklerindendir.

Abana'da konaklama için kamp alanlarından ve konaklama tesisleri gibi bir çok alternatif vardır. Tatil köyü, kiralık ev, pansiyon ve otel tipi tesislerde de uygun fiyatlara kalmak mümkündür. Trekking için çok sayıda parkura sahiptir ve dağ içindeki yürüyüş alanı çok tercih edilmektedir.

Denize girmek için harika plajlara sahip olan Abana'da denize girmek için en uygun dönem Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Temmuz ayının son haftasında düzenlenen Deniz Şenlikleri 3 gün sürer. Bu şenliklerde kültürel ve sanatsal birçok faaliyet yer alır.

Abonuteikhos Antik Kenti

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde bulunan Abonuteikhos Antik Kenti, tahminen M.Ö. III. yy.da Sinope’ye bağlı bir emperion olarak kurulmuştur. Günümüzde İnebolu’da olduğu bilinmesine rağmen ilçede antik şehre dair bir kalıntı bulunamamıştır.

Abonuteikhos, Samsatlı Lukianos'un "Aleksandros ya da düzmece yalvaç" isimli eserinde hicvedilen, Glykon kültünün kurucusu Aleksandros'un doğum yeri olarak akıllarda kalan, Paphlagonya sahilinde bir şehirdi.

Lukianos'a göre Aleksandros, M.Ö. LXIV yılında Roma hakimiyetine giren şehrin adının Abonuteikhos'tan İonopolis'e çevrilmesini Roma imparatorundan istemiş ise de, imparatorun talebi kabul edip etmediği bilinmemektedir. Yine de şehre daha sonra İonopolis adı verildiğini biliyoruz.

Kent, sadece Heraklialı Marcianus ve İeoriklis'in andığı isimlere değil, Antoninus ve Lucius Verus dönemlerine ait sikkelerden anlaşıldığı kadarıyla "Ionopoliton" ve yanı sıra "Abonoteichiton" isimlerine de sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bunların dışında şehrin adının Abono, Aineboli, Neopoli gibi isimlerle anıldığına da rastlanılmaktadır.

İnebolu Evleri

Kastamonu Gezilecek Yerler listesinde şehrin tarihi ve kültürünü yansıtan en öneli değerlerden biri de İnebolu Evleridir. Çatıları şehre özgü marla (arduaz) taşı ile kaplanmıştır. İnebolu Evlerinin dış cepheleri aşı boyası ile boyanmış ve böylece kırmızı başta olmak zere mavi, beyaz gibi renklerle göz alıcı bir güzellik kazandırılmışlardır. Evler genellikle dik yamaçlara yapılmalarından dolayı ortaya çıkan seki farklılığında, ön cepheler iki katlı görünürken, arka cepheler konakların asıl yüksekliği olan 4 katı da göstermektedir. Konaklardaki ana yapı olan haremlik selamlık uygulamasından dolayı, içlerinde çift merdivenle üst katlara çıkılmakta, beraberinde katlar birbirinden bağımsız bir şekilde ihtiyaçları karşılayacak bir biçimde apart tarzda yapılmışlardır. Bu yapı tipi Karadeniz sahili boyunca İnebolu haricinde, Abana, Çatalzeytin, İlişi ve Bozkurt gibi yerleşim yerlerinde de görmektedir.

Kastamonu Memleket Kütüphanesi

Kastamonu şehir merkezinde bulunan ve bugün Kastamonu Memleket Kütüphanesi olarak faaliyet gösteren tarihi bina 1924 yılında yapılmıştır. 1900’lü yılların başında yapılan kütüphaneye, Mustafa Kemal Atatürk 1925 yılında 500 lira para bağışında bulunmuş ve ilk Memleket Kütüphanesi’nin hizmete açılmıştır.

Kütüphane adını alan binanın açılışı önemin valisi Fatin Bey tarafından gerçekleştirilmiştir. Kastamonu Memleket Kütüphanesi, Tarihi Hükümet Konağı’nın kuzeyinde yer almaktadır. 2002 yılında gerçekleşen onarım ve restorasyondan sonra resim ve fotoğraf galerisi olarak hizmete açılmıştır.

Dağlı Kuylucu Mağarası

Kastamonu'nun, Şenpazar ilçesi sınırlarında yer alan Dağlı Kuylucu Mağarası, Türkiye’nin ağzı en geniş ve dikey mağarasıdır.

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü üyeleri tarafından haritası çıkarılan Dağlı Kuylucu Türkiye'nin en derin mağaraları sıralamasında 17., Kastamonuda ve Karadeniz Bölgesinde ise 1. sırada bulunur. Çeşitli ekiplerce 200 metreye kadar iniş yapılan Dağlı Kuylucu’nun bilinen derinliği -290 metre olmakla birlikte içindeki birçok sırrı halen korumayı sürdürüyor.

Ejder Mağarası (Mantar Mağarası)

Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Ejder Mağarası ile Mantar Mağarası, ender görülen hali, gizemli yapısı, derinliği ve uzunluğu ile doğa turizminde önemli bir yere sahiptir.

Ilgarini Mağarası

Kastamonu'da Gezilecek Yerler içinde 858 m. uzunluğu ve 250 m. derinliği olan Ilgarini Mağarası'nın tabii kemerli bir girişi vardır. İçeri girildiğinde iki kola ayrılır. Girişte Bizans dönemine ait olduğu tahminm edilen bir köy yıkıntısı mevcuttur. Sağdaki düz yoldan gidildiğinde bir su sarnıcı bulunmaktadır. Bu bölümde odalar ve sarkıtlar bulunduğundan Avizeli Salon denilmektedir. Mağaranın sola ayrılan diğer yolundan gidildiğinde ağızdan itibaren –250 m derinliğe kadar inilmekte ve M.Ö. MM yılına ait insan yaşantısı izlerine rastlanılmaktadır. Ulaşılabilen son noktaya kadar mağaranın uzunluğu 858 m.’dir.

Sarpunalınca Mağarası

Sarpunalınca Mağarası içerisinde sular bir çatlak boyunca, kaya blokları arasından ilerlemekte, çıkıştaki 3.5 m.lik küçük bir sifonla, kaynak şeklinde boşalmaktadır. Mağara oluşum yönünden fazla zengin değildir. Giriş ağzı ve kaynak çıkış ağzı çok güzel bir doğaya sahiptir. Mağara ağzı düz çimenle kaplı olduğundan, rahatça kamp kurulabilmektedir. Kaynak çıkış ağzında bulunan ve sifona kadar uzanan nane tarlası geziye ayrı bir güzellik katar.

Aydos Kanyonu

Kastamonu Gezilecek Yerler arşivinde şehrin Cide ilçesinde bulunan Aydos Kanyonu harika bir tabiata sahiptir.

Ersizlerdere Kanyonu

Kastamonu şehrinde görülmesi gereken doğa harikalarından biri olan Ersizlerdere Kanyonu, yaklaşık 2 km. uzunluğundadır.

Göknar, kayın, gürgen, söğüt, meşe, çam, kavak ormanları mevcuttur. Ormanlarda döngel, fındık, kızılcık, yabani üvez, sütleğen gibi ağaçlar ile orman gülü, eğreltiotu, böğürtlen, sarmaşık gibi odunsu ve otsu bitkiler ormanları kaplar. Tarımla uğraşılan bölgelerde elma, armut, vişne, kiraz ve ceviz gibi meyvelerde yetişmektedir. Otsu türlerde ise, çiğdem, orkide türleri vardır.

Çevresinde; büyük memelilerden ayı, karaca, kurt başta olmak üzere yaban domuzu, çakal, sincap gibi canlı türleri yaşar.

Gideros Koyu

Kastamonu şehrinin İnebolu ilçesinde bulunan Gideros Koyu alanında tarihi Gideros Kalesi ve şirin mi şirin dinlenme yerleridir. Gideros Koyu antik çağlarda tersane ve sığınak olarak kullanılmıştır. Adı Cenevizliler döneminden kalmıştır. 1. derecede sit alanıdır ve bu alanda bir çok şirin canlı türüne rastlanır.