Kastamonu Kahin Tepe Antik Kenti
Güncellenme : 06.12.2023 18:59:51
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaKazılar Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında Düzce Üniversitesi'nden Nurperi Ayengin danışmanlığında yürütülmüştür. Kahin Tepe Antik Kenti, Türkiye'de bulunan önemli antik şehirlerinden biridir ve Kastamonu şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken tarihi yapıların arasındadır.
Kahin Tepe Antik Kenti Bilgiler
Şehir hakkında ilk araştırma çalışmaları 1950 yıllarında İsmail Kılıç Kökten tarafından yapılmış, ilk sistemli yüzey çalışmaları da Aslı Erim Özdoğan ve ekibi tarafından 1995 ile 1998 yılları arasında yapılmıştır.
Kazılar sonucu Kahin Tepe Antik Kenti’nde iki tabakaya rastlanmıştır.
I. Tabaka: Akeramik Neolitik Çağ: Kazı alanında herhangi bir karbon izi bulunmadığından net tarihlendirme yapılamamıştır; alandaki sürtme ve yontma taş endüstrisi, ayrıca dini inanışı ile ilişkili olduğu tahmin edilen mimari ve objelerin değerlendirilmesi ile bu katmanın Akeramik Neolitik Çağ'a tarihlendiği düşünülmektedir. II. Tabakadaki adak çukurları ise bu tabakayı tahrip etmiştir.
II. Tabaka: Erken Tunç Çağı'nın sonu, M.Ö. 2.000 arası.
Kahin Tepe Antik Kenti Kalıntılar
Bölgede yapılan kazılar sonucu bulunan buluntular bölgede Erken Tunç Çağı ve Akeramik Neolitik Çağ'a tarihlendirilen yerleşim yerleri olduğunu ortaya koymaktadır. Kahin Tepe Antik Kenti'nin, bölge yakınlarında kalan diğer çağdaşları arasında bir ara istasyon görevi gördüğü tahmin edilir.
Şehrin doğusunda kalan Erken Tunç Çağı yerleşimi, bir tür sur sistemi ile çevrildiği tahmin edilse de bakanlık açıklamasına göre bu surlara dair bir buluntu yoktur. Bölgede ayrıca adak çukurları bulunmaktadır; ayrıca tarım arazisi olarak kullanılmasından ötürü tahribe uğramıştır. Bölgenin yanındaki akarsu, hendek görevi görmektedir.
Alanın kazıları sırasında ayrıca Akeramik Neolitik Çağ'a tarihlenen adak çukurları ve yuvarlak planlı yapılar ortaya çıkarıldı. Bunun yanında yine Akeramik Neolitik'e tarihlenen öğütme taşı, süs eşyası gibi eserler de ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen buluntulara göre buradaki yuvarlak planlı yapılar bir tür atölye olmalıdır. Araştırma ekibi başkanı Ayengin'in açıklamalarına göre, bölgede ortaya çıkarılan hayvan figürleri ve dikili taşlar üzerindeki figürlerin bir tür dini inanış ile ilişkili olduğu tahmin edilmektedir. Bu özelliği ile Kahin Tepe Antik Kenti, çağdaşı olduğu Göbeklitepe ile benzerlik göstermektedir. Ayengin, gelecek kazı dönemlerinde tapınak alanlarının da bulunabileceğini ifade etmiştir.
Kahin Tepe Antik Kenti Konum - Nasıl Gidilir
Adres : Araç / Katamonu / Türkiye
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilen Kastamonu Kahin Tepe Antik Kenti hakkında bazı gezi sitelerinde yakın çevresi için verilen destinasyon bilgileri tamamen hatalı olup (muhtemelen arama motorları için anahtar kelime kasma çalışması) bazıları aynı ilçe sınırlarında bile bulunmamaktadır.
Bu yüzden tur ve tatil planlarken her zaman dijital haritalardan da gideceğiniz bölge için mutlaka kontrol yapmanız gezinizin eziyete dönüşmesini engeller.