Çanakkale Çamburnu Kalesi

Güncellenme : 15.12.2020 12:06:02

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Çanakkale Rehberi Liste

Türkiye'de bulunan önemli eserlerden biri olan Çamburnu Kalesi, Çanakkale şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Çamburnu Kalesi Yapısı

1839 - 1861 yılları arasında boğazda yeni istihkamlara duyulan ihtiyaç ile Sultan Abdülmecid tarafından ilk olarak yapılan Bigalı Kalesi ve Nara Kalesi’nin inşaatına mütakib Çanakkale Boğazı’na karşılıklı olarak Anadolu yakasında Mecidiye Kalesi, Avrupa yakasında Eceabat’ın Kilitbahir yönündeki çıkışına doğru Çamburnu Kalesi imar edilmiştir.

Kalenin içinde, deniz tarafında, kademe duvarı toprakla örtülü, üzerine silahların yerleştirildiği bir yükselti mevcuttur ve günümüze gelen tek yapı cephaneliktir. Cephanelik dikdörtgen planlı olup, kalın beden duvarlarına oturan tonoz örtü sistemine sahiptir. Üzerinde koruyucu bir madde kullanılmamıştır. Cephaneliğe giriş güvenlik amacıyla bir koridorla kapatılmış, giriş buradan sağlanmıştır. Yapıda herhangi bir pencere mevcut değildir. Kalenin uzun bir süre kullanılmaması, bakımsız kalması, zayıf malzemesi ve de doğal koşullar hızlı bir tahribata neden olmuştur. Deniz kıyısında olması ve bölgedeki sürekli rüzgar bu tahribatın önemli etkenlerindedir. Abdülhamit döneminde onarımda geçmiştir. Dikdörtgen planlı olup, deniz tarafı değirmidir, içerisinde bugün görülebilen harap durumda bir karargah binasıdır.

Çamburnu Kalesi Konum - Nasıl Gidilir

Adres : İsmetpaşa, 17900 / Eceabat / Çanakkale / Türkiye

Çanakkale Çamburnu Kalesi’ne şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilir.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.