Çanakkale Maydos Kilisetepe Höyüğü
Güncellenme : 04.10.2020 18:35:36
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaTürkiye'de bulunan önemli antik kentlerden biri olan Maydos Kilisetepe Höyüğü, Çanakkale şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.
Maydos Kilisetepe Höyüğü Kalıntılar
Yüzey araştırmalarında, batı kesimdeki kesitte Troya II. - V. tabakalarına tarihlenen 3 m. kalınlıktaki bir dolguda taş mimari kalıntılar vardır. Çanak çömlek buluntuları Erken Tunç Çağı II. ve III. evreler ile Orta Tunç Çağı'na geçiş tarihlenen mallardır.
Maydos Kilisetepe Höyüğü kazı çalışmalarında, yüzeyin hemen altında ortaya çıkarılan yakın zamana ait insan kemiklerinin, tepedeki ve yamaçtaki şapelle ilişkili din adamlarına ait olabileceği kabul edilmektedir.
Açmalardan birinde, yangın izleri görülen kalın bir tabakada "Barbar malı" olarak adlandırılan çok sayıda üzeri parmak baskılı plastik bantlarla bezeli seramik parçaları ele geçmiştir. Barbar malı, Balkan Kavimleri'nin göçlerine denk gelen Troya VII. Dönemi'ni karakterize eden bir seramik türüdür.
Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazılar
1982 yılında Mehmet Özdoğan tarafından yürütülen yüzey araştırmalarında saptanmıştır ve ayrıntılı olarak incelenen Maydos Kilisetepe Höyüğü kazı yapılmasına 2010 yılında Bakanlar Kurulu'nca karar verilmiştir. Bu kararda kazının Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Doç. Dr. Göksel Sazcı başkanlığındaki bir ekipçe yürütülmesi öngörülmektedir. Kazı çalışmalarında özellikle üzerinde durulan konu Erken Tunç Çağı – Orta Tunç Çağı geçiş evresine tarihlenen tabakaların araştırılmasıdır. Bu evre Troya çalışmalarında iyi anlaşılamamış bir evredir.
Maydos Kilisetepe Höyüğü Konum - Nasıl Gidilir
Adres : Kemalpaşa, 17900 Eceabat / Çanakkale / Türkiye
Eceabat sahil kesimine çok yakında olan Çanakkale Maydos Kilisetepe Höyüğü’ne şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilir.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.