Çanakkale Troya Antik Kenti

Güncellenme : 08.10.2020 18:13:20

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Çanakkale Rehberi Liste

Troya Milli Parkı içinde korumaya alınan ve Türkiye'de bulunan önemli antik şehirlerinden biri olan Troya Antik Kenti, Çanakkale şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Kentten çıkan kalıntıların bir bölümü Troya Kentine yakın bir konumda bulunan Troya Müzesi arşivinde sergilenir.

Troya Antik Kenti Tarihi

Çanakkale Boğazı'nın güneybatı ağzının hemen güneyinde ve Kaz Dağı'nın kuzeybatısında bulunan bir şehirdir. Homeros tarafından yazıldığı sanılan iki manzum destandan biri olan İlyada'da bahsi geçen Troya Savaşı'nın gerçekleştiği Troya Antik Kenti, Efes ve Milet Antik kentleri gibi denize yakın olup, Çanakkale Boğazı'nın güneyinde bir liman kenti olarak kurulmuştur.

Bazı tarihi kalıntılarının Kumkale'nin yapımında kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Zamanla Karamenderes nehrinin kent kıyılarına taşıdığı alüvyonlar nedeniyle denizden uzaklaşmış ve önemini yitirmiştir. Bu yüzden yaşanan doğal felaketler ve saldırılar sonrasında yeniden iskan edilmeyip terk edilmiştir.

Troyalılar, Sardis kökenli Herakleid hanedanının yerine geçmiş ve Anadolu'yu 505 yıl boyunca Lidya Krallığı Candaules dönemine dek yönetmişlerdir. İyonlar, Kimmerler, Frigyalılar, Miletliler onlardan sonra Anadolu'da yayılmış, ardından M.Ö. 546 yılında Pers istilası gelmiştir.

Troya Antik Kenti, Athena tapınağı ile özdeşleşmiştir. Pers egemenliği sırasında imparator I. Serhas çıktığı Yunanistan seferinde, Çanakkale Boğazı'nı geçmeden önce kentte gelerek bu tapınağa kurban sunduğu, aynı şekilde Büyük İskender'in de Perslere karşı giriştiği mücadele sırasında kenti ziyaret ettiği ve zırhını Athena tapınağına bağışladığı tarihsel kaynaklarda belirtilir.

Troya Antik Kenti Kazılar

Troya’nın Hisarlıkta olabileceğine ilişkin ilk yorumlar, 1822 İskoç Charles Maclaren tarafından yapılmıştır. İlk arkeolojik araştırma, bölgede bir höyüğün olabileceğini tespit eden İngiliz Frank Calvert tarafında 1863 ile 1865 yıllarında yapılmıştır. Fakat bu kentin Troya Antik Kenti olduğu görüşünün kesinlik kazanması ve yaygın şekilde tanınması Alman Heinrich Schliemann tarafından yapılan kazılar sonucunda olmuştur.

Troya Antik Kenti Konum - Nasıl Gidilir

Adres : 17100 Tevfikiye, Çanakkale Merkez / Türkiye

Çanakkale Troya Antik Kentine şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilir, kabaca batıdan Ege Denizi, kuzeyden Çanakkale Boğazı ile sınırlanır; güneyde Üvecik Tepe'ye, doğuda Çanakkale - İzmir karayoluna kadar uzanan bir sahaya yayılır.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.