İzmir Mustafa Kemal Atatürk Müzesi
Güncellenme : 14.02.2020 14:16:37
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Aramaİzmir Belediyesinin 25 Eylül 1940 tarihinde binayı kamulaştırmış olup , Atatürk'ün İzmir'e gelişinin 19. yıl dönümü olan 11 Eylül 1941 tarihinde ziyarete açılan İzmir Atatürk Müzesi, şehri gezenler için görülmesi gereken çok önemli bir yerdir.
İzmir Atatürk Müzesi Mimari
Neoklasik tarzda inşa edilen müze, Osmanlı ve Levanten mimarilerinden esinlendi. İki katlı ve dikdörtgen şeklinde olan kâgir yapıda bodrum ve çatı katları da bulunmaktadır. Arka yüzü revaklı olan binanın ayrıca bir avlusu ve bir cumbası vardır.
İzmir Atatürk Müzesi Sergi
Mustafa Kemal Atatürk'ün eşyaları sergilendiği, bodrum, zemin ve 1. kattan oluşan müzenin zemin katında, tabanda mermer plaka 34,5 m²lik Uşak halısı, sağ ve sol nişlerde mermer heykeller, büyük kristal ayna ve Atatürk büstü vardır. Sağ ve soldaki odada ve küçük salonda 19. yüzyıl stili nefis şömineler vardır. Birinci kata çıkan merdivenlerin başında aplik görevi yapan 2 adet tunç şövalye heykelciği vardır. Merdiven sahanlığında büyük Atatürk portresi asılıdır.
Atatürk'ün kullanım odalarının olduğu 1. katta; Toplantı salonunda ortada yeşil çuhalı rulet masası ve etrafında 12 adet Cosmos marka sandalye yer almaktadır. Salon duvarlarına dayalı 10 adet küçük boy maun sandalyelerin arkalıklarındaki çini plakalar üzerinde Shakaspeare'nin eserlerinden kimi sahneler canlandırılmıştır. Yatak odasında maun karyola, 2 komidin, 2 kadife koltuk, 1 kanepe, 1 şezlong, 1 markiz, 3 dolap vardır. Yatak odaları günün modasına göre döşenmiştir. Kütüphanede Fransızca bir ansiklopedi bulunmaktadır. Çalışma odasında meşe kaplama çalışma masası ve onun üzerinde Atatürk'ün kullandığı yazı takımı vardır. Odalar bronz dolama heykeller, vazolar ve yağlıboya tablolarla süslenmiştir. Yerde Isparta ve Uşak halıları serilidir.
İzmir Atatürk Müzesi Tarihi
Kordon'da yer alan ve 1880'de ev olarak inşa edilen müze binası, Eylül 1922'de İzmir'in Türkler tarafından geri alınması sonucu terk edildi ve devletin mülkiyetine geçti. Bir süre Türk ordusuna karargâh olarak hizmet verdi. Şubat 1923'te İzmir İktisat Kongresi için şehre gelen Mustafa Kemal Atatürk, binayı çalışma ofisi olarak kullandı. Kongreden sonra binadaki karargâh taşındı ve devlet binayı otel olarak hizmet vermesi için kiraya verdi. Haziran 1926'da Atatürk, İsmet İnönü ile birlikte İzmir ziyareti sırasında Naim Palas adlı bu otelde konakladı. Aynı yıl 13 Ekim'de İzmir Belediyesi binayı satın aldı ve Atatürk'e armağan etti. 1930-1934 arasında Atatürk, İzmir'e beş kez geldi ve her defasında bu binada kaldı. 10 Kasım 1938'de Atatürk'ün ölümünün ardından bina, kız kardeşi Makbule Atadan'a miras kaldı. Müze 11 Eylül 1941 tarihinde ziyarete açıldı.
Müzenin adı 5 Ekim 1962'de "Atatürk İl Halk Kütüphanesi ve İzmir Şehri Atatürk Müzesi" olarak değiştirildi. Binanın mülkiyeti 28 Aralık 1972'de İzmir Arkeoloji Müzesi'ne geçti. 29 Ekim 1978'de düzenlenerek yeniden açılan müze, "Atatürk ve Etnografya Müzesi" adını aldı. 13 Mayıs 1988'de İzmir Etnografya Müzesi'nin açılmasıyla müzede sergilenen etnografik eserler yeni müzeye taşındı ve müzenin adı "Atatürk Müzesi" hâline geldi. 1999-2001 yılları arasında Kültür Bakanlığı, binada restorasyon çalışması gerçekleştirdi ve müze 2002'de yeniden açıldı. 2011-2015 yılları arasında bina tekrar restore edildi.
İzmir Atatürk Müzesi Giriş Ücreti
İzmir Atatürk Müzesi girişi ücretsizdir. İzmir şehrinin gezilecek en güzel yerlerinden biridir.
İzmir Atatürk Müzesi Adres - Nasıl Gidilir
Adres : Alsancak Mahallesi, Gündüğdu Caddesi, No : 242, 35220 Konak / İzmir / Türkiye
İzmir Atatürk Müzesi'ne, İzmir ESHOT, İZBAN metrosu ile ayrıca Konak vapur iskelesinden yürüme mesafesinde, 10-15 dk yürüyerek ulaşılabilir.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.