Tarihi Muğla Bodrum Kalesi

Güncellenme : 22.08.2020 18:02:46

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Muğla Rehberi Liste

Türkiye'de bulunan önemli eserlerden biri olan Bordum Kalesi, Muğla şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi ismi ile inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılanmaktadır.

Bodrum Kalesi Tarihi

Yaptırılma nedeni, güçlenmekte olan Osmanlı Devleti tehdidine karşı Şövalyeler'in ana karada güvenli bir bölge ihtiyaçları olmuştur. Kos'a yakın olan Bodrum, kalenin inşa yeri olarak seçilmiştir. Kalenin yapıldığı bölgede Dorlar zamanından kalma savunma temelleri ile XI. yy. küçük bir Selçuklu kalesi bulunmaktaydı. 1402 ile 1522 yılları arasında St. Jean Şövalyeleri tarafından kontrol edilmiş kale tek bir millet yerine İtalyan, Fransız, Alman ve İngilizlerin ortak eseridir. Kalenin farklı bölümleri farklı zamanlarda inşa edilmiştir. Şapel 1406, İngiliz Kulesi 1413, ilk duvarlar ise 1437 yılında tamamlanmıştır.

Osmanlı Devleti kaleye XV.. yy. boyunca zaman zaman saldırılarda bulunmuş olmasına karşın kale bu saldırılara direnmiştir.

Bodrum Kalesi, 1523 yılında Rodos Kuşatması sonucunda Kos ve Rodos ile birlilte Osmanlı egemenliği altına girmiştir. Bunun sonucunda kaleye bir minare eklenmiş ve kale içinde yer alan şapel "Süleymaniye Camii" ismi altında camiye dönüştürülmüştür.

I. Dünya Savaşı'nda bir Fransız savaş gemisinin açtığı ateş sonucunda kalenin minaresi yıkılmış ve bazı kuleleri zarar görmüştür. Kısa süre İtalyan hakimiyetine girmiş olmasına rağmen, İtalyan kuvvetleri 1921 yılında kaleden geri çekilmiştir.

Bodrum Kalesi Mimari

İki liman arasında kayalık bir alan üzerinde kurulmuş olan Bodrum Kalesi, antik çağda önce ada olan bu alan sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir. Kare planlı, 180x185 m. ölçülerindedir. İç kale içinde değişik ülke adları verilmiş kuleler bulunmaktadır. En yüksek kule deniz seviyesinden 47,50 m. yükseklikte olan Fransız Kulesi'dir. Diğer kuleler İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesidir.

Kalenin doğu duvarı dışında kalan bölümleri çift beden duvarları olarak takviye edilmiştir. İç kaleye 7 kapı geçilerek ulaşılır. Kapılar üzerinde armalar bulunmaktadır. Armalar üzerinde haçlar, düz veya yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri bulunmaktadır. İç kalede Sapelin alti dahil olmak üzere 14 sarnıç vardır. Kale korugani, çiftli duvarlar arası su hendeği, asma köprü, denetim kulesi, II. Mahmut tuğrası kalenin göze çarpan yerlerindendir.

XIX. yy. sonunda kalenin hapishane olarak kullanıldığı dönemde bir hamam yapısı ile Osmanlı niteliği kazanmıştır.

Bodrum Kalesi Adres - Nasıl Gidilir

Adres : Çarşı, Kale Caddesi, 48400 Bodrum / Muğla / Türkiye

Tarihi Bodrum Kalesi içinde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'de yer almaktadır.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.