Marmaris Tur Rehberi ve Destinasyonlar
Güncellenme : 27.12.2020 15:22:43
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaTürkiye’nin önde gelen turizm şehirlerden biri olan Muğla ili sınırlarında bulunan Marmaris, gezilmesi ve görülmesi gereken önemli bir ilçe ve turizm merkezidir. Ayrıca Muğla Tur Rehberi'nin içinde Dalaman, Bodrum ve Fethiye gibi muhteşem ilçeler vardır.
Marmaris Turizm
Doğal bir liman olan ve 1100 kapasiteli üç marina ve 1200 yat kapasiteli 9 yat çekek yerine sahip olan Marmaris Körfezi’nde, Mavi Yolculuk güzergahı üzerinde bulunan yörede yat turizmini geliştirmek amacıyla 5 yılda bir Uluslararası Yat Festivali ve Uluslararası Marmaris Yat Yarışları düzenlenir.
Marmaris Tur Rehberi içinde ayrıca antik çağlardan kalmış kent kalıntıları ile kültür turizmine de açıktır. Marmaris çevresindeki antik kentlerin bazıları şöyledir: Physkos (Beldibi, Asartepe), Kedrai Antik Kenti (Sedir Adası), Amos (Turunç , Hisarönü), Bybassos (Hisarönü), Kastabos (Hisarönü), Syrna (Bayırköy), Larymna (Bozburun), Thyssanos (Söğütköy), Phoenix (Taşlıca), Kasara (Serçe Limanı), Loryma Antik Kenti (Bozukkale), Euthena ve Amnistos (Karacasöğüt).
Physkos Antik Kenti dahil tüm şehirler, küçük Karya kentleridir. Diğer kentlerin ise tamamından bugüne ulaşan kalıntılar kale ve sur parçalarından öteye geçmemektedir.
Marmaris Tanıtım Filmi
Marmaris Turunç Koyu
Mavi bayrak ödüllü denize kıyısı ile eski bir balıkçı kasabasıdır. Marmaris Turunç Koyu aynı zamanda teknelerinin ve gezi yatlarının sıklıkla uğradığı bir duraktır.
Marmaris İnbükü Orman Kampı
Marmaris Çubucak Tabiat Parkı alanında bulunan İnbükü Orman Kampı çadır ve kamp turizmi açısından bulunmaz bir tabiata ve sahil şeridine sahiptir.
Marmaris Hisarönü Koyu
Marmaris ilçe merkezine yaklaşık 20 km. uzaklıkta olan Hisarönü Koyu, Muğla'da şehir stresinden uzaklaşmak için tercih edilebilecek en iyi alanlardan biridir.
Çam ormanlarına sahip muhteşem tabiatın hakim olduğu bölge de çadır, kamp ve trekking gibi bir çok turizm aktivitesi yapılabilir.
Marmaris Bördübet Koyu
Harika çam ormanlarına sahip olan tabiatın hakim olduğu Marmaris Bördübet Koyu ve çevresinde çadır, kamp ve bisiklet gibi bir çok turizm aktivitesi yapılabilir.
Bybassios Antik Kenti
Muğla'nın, Marmaris ilçesinde, Erine yolu üzerinde, Bozburun yönünde Bybassios Antik Kenti kalıntıları ile karşılaşırız. Orhaniye Köyü, kalıntıların bulunduğu tepenin yanında yer alır.
Tarihi
Bybassios Antik Kenti ile ilgili arkeolojik yüzey araştırmalar, kentin sur kalıntıları orman içinde dağınık bir arazide yer aldığı görülür. Bir ada üzerinde de kale kalıntıları göze çarpmaktadır. Diodoros Apollon tarafından kurtarılıp Khersonese’ye getirilen kız kardeşlerinden Parthenos adlı kız kardeşin Bybassios tapınağı ile ödüllendirildiğinden bahseder. Prof.E.Benn, Gölenye yakınlarında bulduğu yazıta dayanarak, Castabus’taki kutsal yerin Bibassios’lulara ait olduğunu belirtmektedir. Eski Çağda bir yarımada üzerinde yer alan Bybassos, Arkaik ve Klasik dönemlerde bir liman olduğu anlaşılmaktadır. Bizans surlarının varlığı liman olarak kullanımının sürdüğüne işaret etmektedir. Belgelenen yapılar arasında Erken Bizans Dönemine ait dairesel planlı bir yapı ile apsise bitişik bir odası bulunan Kilikya tipinde bir kilise sayılabilir. Bölge de Kalkolitik Dönem'e ait buluntulara rastlanmıştır.
Araştırmalar
Yüzey araştırmasının ilk kampanyası 29 Ağustos ile 16 Eylül 2005 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır. 1995 ile 2001 yılları arasında Bybassios Antik Kenti'nde gerçekleştirilen Loryma yüzey araştırmasından sonra bölgedeki 2. önemli araştırmamız olan kent ve çevresinin yerleşim modellerinin araştırılması 2005 yılında Würzburg Üniversitesi tarafından finanse edilmiştir. Bu çalışma Prof. Dr. Ersin Doğer’in yönetiminde 1990 ile 1998 yılları arasında Hisarönü-Çubucak keramik atölyelerinin kazısını yapan ekibin katkılarıyla gerçekleştirilmektedir. Araştırmanın hedefi , Karia Chersonesos’unun güney ucundaki Loryma ile kuzeyinde bulunan Bybassos ve çevresinin yerleşim modellerini karşılaştırarak antik dönemlerdeki bütün yarımadaya özgü kültür ve ekonomi tarihini incelemektir.
Castabus Antik Kenti (Kastabos Antik Kenti)
Muğla'nın, Marmaris ilçesinde, Hisarlık köyü yakınlarındaki Pazarlık mevkiinde olan Castabus Antik Kenti (Kastabos Antik Kenti), Eren Dağı'nda yer alır. Hemithea'nın tapınağı kendisi için yapılan platformun üzerinde yer alır. M.Ö. IV. yüzyıldan kalma İon düzenindeki yapı, ayrıca Dor izleri de taşır. Bu platform üzerinde, tapınağın temeli görülebilmektedir. Platformu destekleyen duvarlar günümüze kadar ulaşmıştır. Güneyinde yer alan harabe tiyatro, tapınakla birlikte tanımlanabilen tek yapıdır.
Erine Antik Kenti
Roma dönemine ait kalıntıların bulunduğu Erine Antik Kenti, Muğla'nın Marmaris ilçesinin güneybatısında Datça yolunun 20. km'sinde güneye Bozburun yönüne dönüldüğünde 2 km.'lik asfalt yolla Hisarönü mahallesi sonrasında 3 km'lik stabilize orman yolu ile karşınıza çıkar.
Marmaris Tur Rehberi Ulaşım - Nasıl Gidilir
Kent Dışı Ulaşım
Marmaris ilçesine Dalaman Havalimanına üzerinden havayolu en kolay ulaşım metodudur.
Ayrıca deniz yolu ile de ulaşım sağlanabilir.
Kent İçi Ulaşım
Marmaris Tur Rehberi açısında kent içi ulaşım için Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.