Tarihi Bursa Arkeoloji Müzesi

Güncellenme : 02.03.2020 15:39:31

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Bursa Rehberi Liste

1904 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin bir şubesi olarak kurulan, Türkiye'nin en eski ikinci müzesi olan Konya Arkeoloji Müzesi'nden sonra Türkiye'nin en eski üçüncü müzesidir durumunda olan ve günümüzde Bursa Reşat Oyal Kültürparkı içinde Bursa Arkeoloji Müzesi, şehri gezenlerin mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Bursa Arkeoloji Müzesi Eserler

15 milyon yıl öncesine dayanan fosiller; Aktopraklık Höyüğü'nden Kalkolitik Döneme ait kadın cesedi ve diğer buluntular; Yortan kültürüne ait pişmiş toprak mezar buluntuları; Antandros Nekropolü'nden figürin, kap kacak ve süs eşyaları; Bursa ovasında bulunmuş Greko - Pers mezar steli; Roma dönemine ait taş eserler; Zeus ve Herakles tasvirleri, Kibele heykelleri, Athena ve Apollon'un bronz büstleri; değişik formdaki keramik kaplar, Bizans dönemine ait gümüş, bronz ve pişmiş toprak eserler ile Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait altın, gümüş ve bronz sikkeler bulunmaktadır.

Bursa Arkeoloji Müzesi, bahçesinde ise zengin bir stel koleksiyonu sergilenmektedir.

Bursa Arkeoloji Müzesi Tarihi

Bithynia ve Mysia bölgesinde bulunmuş, MÖ 3000 yılından Bizans dönemi sonuna kadar devirlere ait ele geçen buluntular, 1904 yılından itibaren Bursa Erkek Lisesi'nin bir bölümünde toplanmaya başlandı. Sultan II. Abdülhamit'in tahta çıkış yıldönümü olan 1 Eylül 1904'te, Bursa Maarif Müdürü Azmi Bey'in çabaları ve valilik onayı ile lise binasının bir bölümünde Müze-i Hümâyun'un şubesi açıldı. Müzenin ilk kataloğu Fransız arkeolog Gustav Mandel tarafından hazırlandı. 1908 yılında basılan bu Fransızca katalog, 189 sayfadan oluşmaktaydı.

Müzeyi 1929'a değin içinde bulunduğu lisenin ilgilileri tarafından yönetildi. 1929'da lisedeki yapıtlar Yeşil Medrese'ye taşındı ve 8 Nisan 1930'dan itibaren bu yeni yerinde sergilenmeye başladı.

Müze, 1972 yılında mimar Ertem Yücel'in projesi uyarınca Bursa Kültürpark içinde inşa edilen yeni binaya taşındı 15 Temmuz 1972'de ziyarete açıldı.

Müzenin MÖ 650 yılından MS 1453'e kadar ikibin yılık döneme ait sikkelerden oluşan “sikke teşhir kataloğu” 2007 yılında, Türkçe ve İngilizce olarak arkeolog Recep Okçu tarafından hazırlandı.

2010-2013 arasında restorasyon nedeniyle kapalı bulunan Bursa Arkeoloji Müzesi, Mayıs 2013'te yeniden ziyarete açılmıştır.

Bursa Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti

Bursa Arkeoloji Müzesi giriş ücreti, açık ve kapalı olduğu gün ve saatler ile ilgili bilgi ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=BAR01&DistId=MRK

Bursa Arkeoloji Müzesi Adres - Nasıl Gidilir

Adres : Gaziakdemir Mahallesi, Kültür Park, Çekirge Caddesi, 4 / 11 D:1, 16050 Osmangazi / Bursa / Türkiye

BursaRay metro hattı ile ulaşım sağlanabilen Bursa Arkeoloji Müzesi'nin çok yakınında, Hüsnü Züber Evi, Osmanlı Evi Müzesi ve Muradiye Kur'an ve El Yazmaları Müzesi vardır.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.