Bursa İznik Müzesi

Güncellenme : 27.12.2020 14:40:07

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Bursa Rehberi Liste

Türkiye'de bulunan önemli müzelerden biri olan İznik Müzesi, Bursa şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Not : Müze tadilat nedeni ile ziyaretlere bir süreliğine kapalıdır.

İznik Müzesi Özellikleri

1388 yılında imarethane olarak inşa edilmiş olup, Cumhuriyet döneminde bir müddet depo olarak kullanıldıktan sonra, onarım görüp 1960 yılında İznik Müzesi olarak ziyaretlere açılmıştır.

XIV. yy. Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olan yapıda Osmanlı mimarisinde “T” planı ilk kez bu yapıda görülmektedir. Kubbe ve tonoz kemerlerin örttüğü revakla başlayan yapının giriş kapısında kitabe mevcuttur. Kubbe ile örtülü ana bölümden yan mekânlara geçilir. Bizans’a özgü zengin ve renkli taş ve tuğla işçiliği ile yapılmıştır. Müzede İznik Müzesi’nde çevresinden toplanan prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar olan çeşitli eserler yer almaktadır.

Nilüfer Hatun İmareti (İznik Müzesi)

XIV. yy. Osmanlı dönemine ait olan ve günümüzde ünlü İznik seramiklerinin sergilenmesi de dahil olmak üzere arkeolojik ve etnolojik koleksiyonlar ile İznik Müzesi'ne ev sahipliği yapan olan Nilüfer Hatun İmareti 1388 yılında I. Murad tarafından, annesi Nilüfer Hatun adına yaptırılmıştır. Osmanlı tarihinde sultan sefere çıktığında naiblik yapan ilk valide sultan Nilüfer Hatun'dur. Öldüğünde Bursa'da Orhan Gazi ve babası Osman Gazi'nin yanına gömülmüştür. 1330'lu yıllarda İznik'i ziyaret eden Müslüman gezgin İbn Battuta, "dindar ve mükemmel bir kadın" olarak nitelendirdiği Nilüfer Hatun'un konuğu olmuştur.

İmaret, dört sıra tuğla, tonozları ve kubbeleri seramik karolarla kaplı tek sıra taştan inşa edilmiş olan Nilüfer Hatun İmareti binasının önünde, birbirini izleyen iskeleler ve sütunların ardışıkları tarafından taşınan beş kemerli, önde iki kemerli, beş bölmeli, açık uçlu bir sundurma bulunmaktadır. Dört yan bölme düz tepeli çapraz tonozlarla örtülü iken, orta bölme küçük bir kubbe ile örtülüdür. İçeride ana salon, Türk üçgenlerinin kemerinde taşınan yüce bir kubbenin üstündeki bir meydan. Her iki tarafta çok sevgili kubbeli iki büyük oda vardır; bunlar büyük Türkçe: ocaklar ya da ocaklar ve hem mutfak hem de yurt olarak kullanıldı. Ana salonun önünde, büyük bir kemerle iki bölüme ayrılmış benzer büyüklükte başka bir salon vardır; bu güney duvarındaki mihrap niş tarafından kanıtlandığı gibi bir mescit olarak hizmet etmiştir.

Başlangıçta Ahiler için bir tekke olarak hizmet etmiş olan bina, Selçuklu döneminde Anadolu'daki zanaat loncalarının oluşturduğu dinsel ve kardeşçe bir toplumdu. İbn Battuta, Anadolu'daki Ahi localarından birinde aldığı misafirperverlik hakkında da yazdı. Yapı daha sonra yoksullara bedava yemek sunan bir imaret olarak kullanıldı. Bina yıllarca terk edilmiş, ancak 1955 yılında restore edilmiştir.

İznik Müzesi Giriş Ücreti

İznik Müzesi giriş ücreti, açık ve kapalı olduğu gün ve saatler ile ilgili bilgi ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=BIZ01&DistId=MRK

İznik Müzesi Adres - Nasıl Gidilir

Adres : Eşrefzade, Müze Sokak, No : 11, 16860 İznik / Bursa / Türkiye

Bursa İznik Gölü yakınlarında bulunan İznik Müzesi’ne şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilir.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.