Tarihi Bursa Kalesi
Güncellenme : 02.03.2020 16:07:38
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaHisar Kapı, Yer Kapı, Zindan Kapı, Pınarbaşı Kapı, Kaplıcalar Kapı girişleri bulunan ve Türkiye'de bulunan önemli eserlerden biri olan Bursa Kalesi, şehri gezenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi yapılardan biridir.
Kalenin girişleri İstanbul tarihi yarımada da olan Yedikule Kapı, Belgrad Kapı, Silivri Kapı, Mevlana Kapı, Top Kapı ve Edirne Kapı girişleri olan tarihi İstanbul Kalesi ile de büyük benzerlik gösterir.
Bursa Kalesi Tarihi
M.Ö. 7. yüzyılda yöreye gelerek yerleşen ve M.Ö. 327’de bağımsız bir krallık haline gelen Bithynialılar tarafından M.Ö. 2. yüzyılda kurulmuştur. Bithynia Kralı Prusias, Romalılar’dan kaçarak ülkesine sığınan Kartacalı general Hannibal'ın önerisiyle, M.Ö. 185 yılında Prusias ad Olympum ismi verilen kenti bir tepe üzerine inşa ettirmiş ve etrafını surlarla çevrelemiştir. Zamanla kentin Prusias olan ismi Prusa, daha sonra da Bursa olarak değişime uğramıştır. Bithynialılar tarafından inşa edilen Bursa Kalesi, zaman içerisinde çeşitli kuşatmalar sırasında hasara uğramış, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlar görmüştür. 1326 yılında Bursa’yı Osmanlı topraklarına katan Orhan Gazi döneminde surlar burçlarla desteklenmiştir. 1640 senesinde Bursa’yı ziyarete gelen ünlü Osmanlı gezgini Evliya Çelebi surların altmış yedi kulesi ve beş kapısının bulunduğunu ve çevresinin onbin adım olduğunu belirtmiştir. Yaklaşık olarak 2 km. uzunluğunda olan surların beş kapısı, Hisar, Kaplıca, Zindan, Pınarbaşı, Yer Kapısı olarak isimlendirilmiştir.
Bursa Kalesi Bithynia devletinden kalmadır. Roma, Bizans ve Osmanlı devrinde tadilat görmüştür.
Bursa Kalesi Tanıtım Filmi
Bursa Kalesi Adres - Nasıl Gidilir
Pınarbaşı, 1. Zindankapı Sokak, No:36, 16040 Osmangazi / Bursa / Türkiye
Tarihi Bursa Kalesi'ne, BursaRay metro hattı ile ulaşım sağlanabilir.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.