Antalya Limyra Antik Kenti

Güncellenme : 03.01.2024 14:11:17

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Antalya Rehberi Liste

Türkiye'de bulunan önemli antik şehirlerinden biri olan ve antik bir su kenti olan Limyra Antik Kenti, Antalya şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Limyra Antik Kenti Kalıntıları

1970 yılından beri Avusturyalı arkeologlarca kazılmakta olan Limyra Antik Kenti içinde değişik dönemlere ait buluntular, Antalya Müzesi sergisinde yer almaktadır.

Geç Antik/Erken Bizans Dönemi seramiği
13-29 Ağustos 2015 tarihlerinde Limyra’nın Batı ve Doğu Kapıları ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan seramikler üzerindeki çalışmanın üç amacı vardır.

Batı Kapı’da 2012 yılında yapılan kazılarda az miktardaki kontekstin geri kalanının incelenmesi ve değerlendirilmesi ve 2011 yılında ele geçirilen malzeme üzerinde çalışmaya başlanması;
Mevcut düşünce ve yorumların test edip geliştirilmesi;
Üretim yerlerini saptamak amacıyla laboratuvar analizleri için daha fazla örnek seçilmesi. Önceki iki sezonda olduğu gibi, seramik buluntuları, tam kantifikasyon denilen yöntem ile işlendi. Bu tür ham veriler, malzemenin stratigrafiye göre gömüldüğü üzerine bir şeyler söylenebilecek temeli; seramiklerin daha genelde işlevsel-mimari konteksti dahilinde neyi temsil ettiği üzerine fikirler geliştirilmesini; daha geniş Doğu Akdeniz kontekstinde Limyra’daki seramik ithalatının incelenmesini sağlar.

Ornimythos Kemeri
Ornimythos’un onursal kemeri üzerine yapılan araştırmalar 2016 ve 2017’deki iki yıllık aradan sonra, 2018’de tekrar başlatılmıştır. Bu proje, yazıtla ilgili araştırmalar-dan sorumlu olan M. Wörrle (Münih Alman Arkeoloji Enstitüsü Eskiçağ Tarihi ve Epigrafi Komisyonu) ve anıtın mimari araştırması ve rekonstrüksiyonundan sorumlu olan U. Quatember ve A.K.Y. Leung tarafından ortak olarak yürütülmektedir. Bu erken İmparatorluk Dönemi anı-tına dair ayrıntılı araştırmalar, yalnızca yapının istisnai mimari özelliklerini değil aynı zamanda kültürel ve tarihi önemini de aydınlatmayı amaçlamaktadır. Tüm mevcut mimari unsurların dokümantasyonu arazide tamamlanmıştır. Aynı zamanda, araştırma ekibi mimari kanıtlar ve ithaf yazıtının ışığında tüm mevcut kemer taşlarının anıttaki orijinal pozisyonunu belirleyebilmiştir.

Limyra Antik Kenti Araştırmalar

1838 yılında C. Fellows, Limyra Antik Kenti kalıntılarını tesadüfen görmüş ve araştırma yapmak için iki yıl sonra tekrar gelmiştir. Daha sonra 1842'de J.A. Schönborn tarafından ziyaret edilmiştir. Hemen ardından İngiliz araştırmacılar Spratte ve Forbes, Limyros Çayı'ndan yukarıya doğru ilerleyerek kalıntılarla karşılaşmıştır. Spratt ve Forbes'den sonra uzun bir süre Limyra ile ilgili araştırma yapılmamıştır. İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü uzmanı J. Borchart 1965 yılında Myra'da yüzey araştırması yaparken Limyra'yı da ziyaret etmiş ve 1969 ile 1974 yıllarında kazı yapmıştır. Kazı çalışmaları 2002 yılından itibaren T. Marksteiner başkanlığında, Avusturya Viyana Üniversitesi Arkeoloji Bölümü bünyesinde sürdürülmektedir.

Limyra Antik Kenti Tabaklanma

Limyra Antik Kenti kazılarında araştırma alanı içinde üst üste yer alan 13 katman ortaya çıkartılmıştır. Bunlardan her birinde mimari kalıntılar belirlenmiştir. I-V katman arası Hellenistik Dönem; VI-VII katman arası M.Ö. IV. yüzyıl; IX-XI katman arası M.Ö. V. yüzyıl; XII katman M.Ö. VI. yüzyıl; XIII katman M.Ö. VII. yüzyıldır.

Limyra Antik Kenti Konum - Nasıl Gidilir

Adres : Limyra Örenyeri, Yuvalılar Köyü, Finike / Antalya / Türkiye

Antalya Limyra Antik Kenti'ne, özel araçlar ile ulaşım sağlanabilir.

Bazı gezi sitelerinde yakın çevresi için verilen destinasyon bilgileri tamamen hatalı olup (muhtemelen arama motorları için anahtar kelime kasma çalışması) bazıları aynı ilçe sınırlarında bile bulunmamaktadır.

Bu yüzden tur ve tatil planlarken her zaman dijital haritalardan da gideceğiniz bölge için mutlaka kontrol yapmanız gezinizin eziyete dönüşmesini engeller.