Antalya Olympos Antik Kenti
Güncellenme : 20.07.2020 22:19:24
⇗ Paylaş ⇗ Site İçi AramaAntalya şehrinde Phaselis Antik Kenti'nden sonra ikinci önemli liman kenti olan Olympos Antik Kenti, Antalya şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.
Günümüze kadar ulaşmış kalıntılarının çoğu orman içinde ağaç ve çalılar ile örtülü olup Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine aittir.
Olympos Antik Kenti Tarihi
Doğudan Akdeniz'e açılan Olympos Antik Kenti, ortasından geçen Akçay ile ikiye bölünür. Bu konumuyla tarih boyunca liman kenti olma özelliği taşıyan Olympos, günümüze gelen antik kentler arasında farklı bir yapı sergiler.
Kuruluş tarihi net olarak bilinmeyen kentin tarih sahnesinde Olympos Likya Birliği içinde bastığı sikkeler ile M.Ö. 168 - 78 yıllarında ilk kez görülür. Olympos bu birlik içinde üç oy hakkına sahip, altı ayrıcalıklı kentten birisidir. M.Ö. 80 yılında kent, korsanların eline geçmiştir. Ünlü Korsan Zeniketes'in Olympos yakınlarındaki bir kalede oturduğu bilinmektedir. Anadolu kıyılarındaki ve dağlık bölgelerdeki karışıklıklar üzerine bölgeyi korsanlardan temizlemek için, Romalı komutan ve senatör Publius Servilius Vatia komutasındaki Roma Donanması M.Ö. 78 yılında Gelidonya Burnu'nda yapılan üç deniz savaşını da kazanarak Zeniketes'in ünlü kalesini yerle bir etmiştir. Zeniketes'in ölümünden sonra komşu kentlerle beraber Olympos da Roma'nın eline geçmiştir. Bu dönemlerde Hephaistos, Zeus ve Apollon kültlerinin Olympos'ta tapınım gördüğü bilinmektedir.
Roma İmparatorluk döneminde de Olympos Likya Birliği'nin seçkin üyelerinden biri konumundadır. M.S. II. yy. sonları ile M.S. III. yy. başlarına tarihlenen mezar yazıtından, Marcus Aurelius Arkhepolis'in Likya Birliğinde Lykiarkh (Başkan) olarak görev yaptığı ortaya çıkmıştır.
Olympos Antik Kenti Kuzey Nekropol
Kuzey Nekropol, Akçay ile ikiye bölünen kentin kuzeyinde yer alır. Bu bölgede yaklaşık 113 mezar tespit edilmiştir. Güney Nekropol'deki mezarlar genellikle bitişik yapılmışken burada mezarlar arasında mesafeler bırakılmış ve belli bir aksa göre konumlandırılmaya önem verilmemiştir. Kanallar ve mozaikli yapının yer aldığı bölümde ise, Olymposlu Lykiarkh Marcus Aurelius Arkhepolis'in anıtsal mezarı ve Antimakhos'ın lâhdi yer almaktadır. Lykia tipi lâhdin etrafı Bizans dönemine ait yapılarla kuşatılmıştır. Bizans döneminde kentte, Nekropol içinde kiliselerin bulunması, geç dönemlerde de Roma mezarlarının kullanıldığını düşündürmektedir. Kuzey Nekropolde M.S. I. yy.dan itibaren gömü yapılmış ve M.S. 3. yüzyıl içinde de devam etmiştir.
Olympos Antik Kenti Video
Olympos Antik Kenti Adres - Nasıl Gidilir
Adres : Kuzdere, Kemer / Antalya / Türkiye
Antalya Olympos Antik Kenti'ni ziyaret edenler için yakın çevrede bulunan Beydağları Sahil Milli Parkı'da ziyaret edebilebilecek önemli bir destinasyondur.
Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.
Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.
Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.