Antalya Phaselis Antik Kenti

Güncellenme : 22.07.2020 18:51:58

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Antalya Rehberi Liste

Akdeniz’e uzanan küçük bir yarımada üzerinde kurulan Phaselis Antik Kenti, Antalya şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Coğrafi konumu ile Türkiye'de bulunan önemli bir liman kentidir. Yarımadanın kuzeyi, kuzeydoğusu ve güneybatı kıyısında bulunan üç liman vardır. Limanlar, agoralarr ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Phaselis’in ticari liman hüviyetini simgeler.

Phaselis Antik Kenti Özellikleri

Şehirde M.Ö. V. yy.da Pers, IV. yy.da ise Kayra Satrabı Mausolos ve nihayet komşu şehir Lmyra’nın Kralı Perikles’in egemenlikleri görülür.

Günümüze uzanan en anıtsal yapı su kemerleridir. Şehrin ihtiyacı olan su kuzeydeki tepede yer alan kaynaktan getirilmekteydi. Biri Phaselis Antik Tiyatro karşısında, diğer ikisi güney limana giden ana caddenin sağında olmak üzere üç agora bulunmaktadır. Antik Tiyatronun karşısındaki agoranın içinde bugün Bizans dönemine ait küçük bir bazilikanın kalıntıları yer alır. Şehrin diğer iki önemli kalıntısı ise şehir meydanındaki biri küçük diğeri büyük iki hamam kalıntısıdır. Özellikle küçük hamam kalıntıları Roma Hamamı'nın ısıtma sistemi hakkında bilgiler verir. Tarihçiler şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena olduğunu yazarlar. Henüz bulunmamış Athena Tapınağı ve diğer önemli yapıların bugün ormanla kaplı akropol tepesinde yer aldığı düşünülmektedir.

Phaselis Antik Kenti Tarihi

Kuruluş dönemi M.Ö. 690 yılına uzanan Phaselis Antik Kenti Rodoslular tarafından koloni kenti olarak kurulan şehir coğrafi konumu ile önemli bir liman kenti olduğunu göstermektedir. Biri yarımadanın kuzeyinde diğeri kuzeydoğuda üçüncüsü ise güneybatı kıyısında yer alan üç limana sahiptir. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Faselis’in ticari liman hüviyetini vurgulamaktadır.

Phaselis bazen Likya bazen Pamfilya bölgesi şehri olarak gösterilir. Şehirde sırasıyla M.Ö. V.'nci yüzyılda Pers, IV.'üncü yüzyılda Kayra Satrabı Mausolos ve komşu şehir Lmyra’nın Kralı Perikles’in egemenlikleri görülür. Antik şehrin tarihteki en önemli zamanı olan M.Ö. 333 yılında Büyük İskender'i altın taçla karşılamaları şehir tarihinin en renkli sayfalarından biridir. İskender’den sonra birçok kere el değiştiren Faselis, M.Ö. 167 yılında Likya Birliği'ne üye olup birlik sikkeleri basmıştır. Bir süre komşu kent Olimpos ile korsanların talanlarına maruz kalmasının ardından M.Ö. 43 yılında Roma egemenliğine giren antik yerleşim, antik şehirde yeniden yapılanma ve en az 300 yıl sürecek refahın başlangıcı olmuştur.

Phaselis'in tarihçesi ve kent ile ilgili yapılan araştırmaları takip etmek için ayrıca http://www.phaselis.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Phaselis Antik Kenti Yerleşim

M.Ö. VII. yüzyılda Rodos'lular tarafından kurulmuş olan Phaselis Antik Kenti, uzun yıllar noyu Likya'nın doğu kıyısının en önemli liman özelliğini korumuştur. Faselis'in dört limanı vardır. Bunlar; Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman ve Güneş Limanı'dır. Kentin ortasında 20-24 metre genişliğinde bir cadde vardır. Bu caddenin güney ucunda Hadrian Su Yolu Kapısı bulunur. Caddenin iki yanında gezinti yolları ve dükkanlar vardır. Bunların da yakınında Hamamlar, Agora ve Antik Tiyatro gibi kamu yapıları bulunur. Bu yapıların tarihinin M.Ö. I. ve II. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir. Kent merkezi ile 70 m. yükseklikteki plato üzerine kurulmuş olan yerleşim yeri arasında su kanalları vardır.

Phaselis Antik Kenti Video

Phaselis Antik Kenti Adres - Nasıl Gidilir

Adres : Çamyuva, 07980 Kemer / Antalya / Türkiye

Phaselis Antik Kenti, Antalya'ya yaklaşık 59 km., Kemer'e ise 15 km. mesafededir.

Bingezi.com ailesi olarak fosil yakıt tüketen araçlar ile trafikte bekleme ile sizi strese sokacak ulaşım metotları ve gittiğiniz yerde sizi otopark problemleri ile uğraştıracak konuları şehir ve ilçe merkezlerine çok uzak olmayan yerlerde dile getirmiyoruz.

Bazı destinasyon içeriklerindeki gibi sırf arama motorlarında üst sırada çıkmaya yönelik uzun yazılar yazarak konunun amacından uzaklaşmamaya dikkat ediyoruz.

Özellikle metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçları ile merkezlere çok uzak olmayan mesafelerde modern ve çağdaş bir ulaşım metodu olan bisiklet ile yine aynı şekilde toplu taşıma ve bisiklet entegrasyonu ile ulaşım sağlayabilecek mesafelerde bu güzel ulaşım metodunu tavsiye ediyoruz.