Antalya Saklıkent Milli Parkı

Güncellenme : 30.08.2020 16:12:56

⇗ Paylaş ⇗ Site İçi Arama ⇗ Antalya Rehberi Liste

Bir bölümü de Muğla ili sınırlarında olan ve Türkiye’nin uzun ve derin kanyonu özelliğine sahip Saklıkent Milli Parkı, Antalya şehir turu yapanların mutlaka görmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir.

Saklıkent Kanyonu içerisinde, bazı kesimlerin, karstik tünellerin çökmesi sonucu, kanyonun oluşumuna katkıda bulunduğu gözlenmektedir.

Saklıkent Milli Parkı Doğası

06 Haziran 1996 tarihinde Resmi Gazete ile "Saklıkent Millî Parkı" ilan edilerek korumaya alınmıştır ve 12.390 hektarlık alanda Antalya'nın Kaş ve Muğla'nın Fethiye ilçelerinin üçer köyü yer alır.

Eşen çayı'nın kolu olan Karaçay'nın Akdağ üzerinde oluşturduğu jeomorfolojik oluşumdur. Torosların üzerinde yayla yerleşmeleri yer alır. Kayak tesisleri mevcuttur. Kanyonun tabanı şiddetli akan suyla dolu olduğundan, su içinden geçmek imkansızdır. Giriş, kanyonun dik yamaçlarına demir çubuklarla tutturulan 200 metrelik tahta bir köprüyle yapılabilmektedir. Köprüden sonrasında soğuk ve güçlü karstik kaynaklar bulunur.

Saklıkent Milli Parkı Gezi ve Aktiviteler

18 km. uzunluğunda çok dar ve yalçın kayalardan meydana gelmekte olan Saklıkent Kanyonu’nun içerisini güneş görmez. Taşların ve kayaların çok çeşitli şekiller almış olduğunu gözlenmektedir. Kayaların yüzeyi ise bu etkilerle inanılmaz güzellikte şekillerle kaygan yapıdadır.

Yürüyüş için gerekli olan lastik ayakkabı, kask ve diğer ihtiyaçlarınızı kanyon girişinde karşılanıp yürüyüşe başlanır. 150 m. uzunluğundaki platformdan geçip kaynak sularının bulunduğu alana gelinir. Buradan sonra su içerisinde yürüyüş başlar. Başlangıçta kanyoning zorluk seviyesi düşük olmasına karşın ilerledikçe kanyon daralır ve zorluk seviyesi artmaktadır. Kanyonu baştan başa kat edebilmek için gerekli malzemelerle birlikte, profesyonel dağcılar eşliğinde bir ekiple yola çıkmak gerekmektedir.

Saklıkent Milli Parkı çevresinde turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilen önemli tarihi ve doğal alanlar bulunmaktadır. Yunan medeniyetinden geriye kalan önemli kalıntılar olan Letoon ve Tlos antik kentleri özellikle yabancı turistler tarafından ziyaret edilirken eşen çayı ve girdev yaylası doğa sporları ve yaylacılık faaliyetleri olarak tercih edilen önemli noktalardır.

Yaz aylarında, Saklıkent Milli Parkı içerisinde kalan Aklar Yaylası ve çevresi Seydikemer’lilerin vazgeçilmez bir piknik alanı olmasının yanı sıra, Milli Park yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeridir. Kanyon boyunca doğa yürüyüşü yapmak eşsiz güzelliktedir.

Saklıkent Milli Parkı Doğal Yaşam

Canlı Çeşitleri

Yaban domuzu, Tavşan, Sincap, Tilki, Sakar porsuk, Kirpi Kaplumbağa, Kertenkele, Şahin, Kızıl şahin, Güvencin, Keklik, Baştankara, Ördek, Saka, Arı kuşu, Su çulluğu, ibibik, Ağaçkakan, Tepeli Toygar, Serçe, Karga, Ala karga yer alır.

Bitki Çeşitleri

Saklıkent Milli Parkı içerisinde, orman tabiat yapısı kızılçam, karaçam ve sedirden oluşur ve saha içindeki jeomorfolojik basamakların bulunduğu yükseltiye göre sırası ile maki, kızılçam, karaçam ve sedir şeklinde sıralanmaktadır.

Kanyon girişine yakın kesimlerde kızılçam yaygınlık gösterirken, özellikle milli parkın güneydoğu kesiminde 1000 m.’ nin üzerindeki zonlarda karaçam, Dumanlıdağ ve yakın çevresinde ise anıt niteliğindeki sedirler etkileyici görüntüler oluşturur. Aklar Yaylası’nın güneydoğu kesimi, soğanlı bitkilerin endemik olarak yerleştikleri ve yetiştikleri sahadır.

Alanda gözlenen bitki türleri; Pinus brutia, Pinus nigra, Pinus pinea, Cedrus libani, Kestane, Tilia sp., Okaliptüs, Ceretonİa sliqua türlerdir.

Saklıkent Milli Parkı Konum - Nasıl Gidilir

Adres : Aklar Mahallesi, Kaş, Antalya, Türkiye

Bir bölümüde Muğla ili sınırlarında yer alan Saklıkent Milli Parkı Antalya şehrine 50 km. mesafededir. Muğla'nın Fethiye ilçesinden Saklıkent'e dolmuşlar kalkmaktadır. Güney yönden Yeşilova - Kalkan yol ayrımından Palamut mahallesi üzerinden ulaşılabilir. Kuzeyden Kemer üzerinden ulaşılabilmektedir.

Bazı gezi sitelerinde yakın çevresi için verilen destinasyon bilgileri tamamen hatalı olup (muhtemelen arama motorları için anahtar kelime kasma çalışması) bazıları aynı ilçe sınırlarında bile bulunmamaktadır.

Bu yüzden tur ve tatil planlarken her zaman dijital haritalardan da gideceğiniz bölge için mutlaka kontrol yapmanız gezinizin eziyete dönüşmesini engeller.